Pokret podstanara / - POKRET PODSTANARA
18/09/2024 u 09:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pokret podstanara: Regulisati cijene zakupa stanova

U Podgorici, mladi ljudi suočavaju se sa ozbiljnim problemima koji proizlaze iz neadekvatnih stambenih uslova. Visoke cijene zakupa, nestabilnost stanovanja i nedostatak pristupačnih stanova predstavljaju ozbiljne prepreke za mlade ljude koji teže formiranju porodica,stabilnosti i porodičnoj sigurnosti, navodi Pokret podstanara.

- Nažalost, izostanak razumijevanja i konkretnih akcija od strane političkih subjekata dodatno je pogoršala ovu situaciju. Umesto da su se bavile stvarnim problemima i pružanju konkretna rešenja, političke stranke bavile su se isključivo ličnim i partijskiminteresima svjesno zanemarujući budućnost mladih generacija. Kao posledicu danas imamo još veće izazove za mlade i skoro pa nemoguću misiju, da se suočavaju i izbore sa finansijskim pritiscima i nestabilnim uslovima stanovanja, što negativno utiče na njihov profesionalni i socijalni život - ističu u saopštenju.

Pokret podstanara se odlučno protivi ovom neaktivnom pristupu i postavlja sledeće ciljeve kako bi se obezbijedili pravični i dostojanstveni uslovi za mlade u gradu.

- Regulisanje cijena zakupa – Uvođenje pravila koja će ograničiti neosnovano povećanje kirija i učiniti stanovanje finansijski pristupačnijim za mlade ljude. Povećanje dostupnosti pristupačnih stanova – Promovisanje izgradnje i dostupnosti stanova koji su u finansijskom dometu mladih i porodica sa nižim primanjima. Pravna zaštita podstanara – Donošenje zakona koji će jasno definisati prava i obaveze kako stanodavca, tako i podstanara, pružajući pravnu zaštitu od iznenadnih iseljenja i nefer praksi. Unapređenje stambenih uslova – Uvođenje standarda za kvalitet stanovanja kako bi svi podstanari mogli živeti u sigurnim i dostojanstvenim uslovima - ističe Pokret podstanara.

Nažalost, zaključuju, politički subjekti u gradu zanemaruju ove ključne probleme, fokusirajući se na projekte poput krečenja fasada, asfaltiranja ulica, povratka korza ili renoviranja robnih kuća.

- Iako su ove aktivnosti važne, one ne mogu nadomjestiti potrebu za sistemskim rješenjima koja će se pozabaviti stvarnim i hitnim potrebama mladih podstanara -zaključuje Pokret podstanara.

Pokret podstanara: Promjena je moguća, ali samo ako odlučite da ne birate isto

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 09:08