Ulica Slobode / -
14/09/2024 u 11:04 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pokret Preokret: Vratimo korzo Podgorici

Ulica slobode kao glavna gradska ulica treba da bude trajna pješačka zona kako bi Podgorica dobila nazad ono što je u posljednjim godinama izgubila – a to je korzo, poručuju iz pokreta Preokret.

– Jedan od ključnih prioriteta naše lokalne politike je vraćanje života u centar grada i zaštita javnog prostora od uzurpacije. Zalažemo se za vraćanje Ulice slobode u njenu pravu funkciju, a to je šetalište poznato kao korzo – mjesto gdje se naši sugrađani mogu slobodno kretati, šetati, družiti i uživati, bez buke, zagađenja i opasnosti od saobraćaja – navode iz Preokreta. 

Dodaju da je Ulica slobode nekada vrvjela od ljudi, a danas služi kao prolazna stanica u kojoj se niko ne zadržava.

– Ključni razlog za to je činjenica da je u ovoj ulici prioritet dat motornom saobraćaju. Tokom dana se umjesto žamora i ljudskih glasova čuje zvuk motora i sirena, uz učestalo nepropisno parkiranje duž saobraćajnice i po trotoarima. Nakon 17 časova, kada ulica postaje pješačka zona, automobili redovno neovlašćeno krše pravilo zabrane prolaska za motorna vozila, ugrožavajući bezbjednost pješaka, zbog čega se ljudi sve manje kreću trasom koja je nekada bila korzo – kažu iz Preokreta. 

U oživljavanje glavnog podgoričkog šetališta, kako poručuju, krenuće podnošenjem incijative Skupštini Glavnog grada za trajno pretvaranje Ulice slobode u pješačku zonu, u cilju obnove korzoa kao jednog od nekadašnjih zaštitnih znakova Podgorice.

– Vraćanje ove ulice njenim pravim korisnicima – pješacima – donijelo bi ne samo poboljšanje kvaliteta života, već i ekonomski, kulturni i turistički prosperitet. Brojni su primjeri u okruženju i svijetu koji pokazuju da su pješačke ulice pune ljudi, zbog čega rastu prihodi poslovnih objekata u takvim zonama. Primjera je mnoštvo u regionu, od centra Ljubljane, pa sve do poznatih primjera trgovačkih ulica u Beču i Madridu. Ističemo da pretvaranje Ulice slobode ne bi remetilo svakodnevno funkcionisanje mještana – poručuju iz Preokreta. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 11:05