Bojana Radojević / -POKRET NAPRIJED
09/09/2024 u 12:52 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Radojević: Digitalni udžbenici su budućnost obrazovanja

Digitalni udžbenici su budućnost obrazovanja i ključan korak ka modernizaciji školskog sistema u starijim razredima, posebno kod djece sa teškoćama u razvoju i invaliditetom, zbog većih mogućnosti prilagođavanja sadržaja i formata sadržaja, poručila je Bojana Radojević, kandidatkinja za odbornicu Pokreta Naprijed.

– Korišćenje digitalnih udžbenika može da doprinese stvaranju navika da se računari i tableti, koriste za učenje, ne samo za igru – navela je Radojević.

Ona je ukazala da su udžbenici od prvog do trećeg razreda trenutno osmišljeni tako da se u njima piše i crta, što ih čini neupotrebljivim za naredne generacije.

– Međutim, od četvrtog razreda već postoje osnovni udžbenici i zbirke, poput onih za fiziku i matematiku i drugi koji bi mogli da se koriste i u narednim godinama. Ako bismo zadržali ove udžbenike za više generacija, a dodali radne sveske, dnevnike čitanja i druge materijale koji su predviđeni da se koriste jednom, mogli bismo uštedjeti najmanje 30 odsto sadašnjih troškova. Ova ušteda bi bila značajna - prema nekim procjenama, iznosila bi oko milion i po eura u periodu od dvije godine, a taj novac bi mogao biti preusmjeren na druge važne projekte – navodi Radojević.

Ona dodaje da od starih udžbenika ima jedina korist to što se oni recikliraju, ali to nije dovoljno. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 15:46