Aleksandra Raičković / -CGA
11/09/2024 u 16:08 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Raičković: Fale vrtići, osnovne i srednje škole

Akutni problem Podgorice već godinama, odnosno decenijama, jeste nedostatak vaspitno-obrazovnih ustanova, vrtića, osnovnih i srednjih škola, što je nedopustivo za glavni grad jedne evropske zemlje koja je i kandidat za članstvo u Evropskoj unijii, smatra Aleksandra Raičković, iz Crnogorske građanske akcije

Ona smatra da je krajnje vrijeme da se počne ozbiljnije razmišljati o najmlađima, o budućnosti Podgorice.

– Prema analizama stručnjaka u Podgorici u ovom trenutku nedostaje najmanje između pet i sedam osnovnih škola. Odavno je očigledna potreba za još jednom gimnazijom i makar dvije srednje škole. Neophodno je imati i obrazovne ustanove za strance, kojih je sve više u Glavnom gradu. Radi ovakvog stanja u obrazovnoj infrastrukturi najviše ispaštaju porodice, jer su djeca odvojena od svojih roditelja, boraveću u školi u različitim smjenama. Neke školske smjene završavaju i nakon 20 časova. Sve je to razlog što nema dovoljno škola u Podgorici. Sva djeca bi trebala svoje školske obaveze da završe u prijepodnevnim časovima, da se porodica može zajedno okupiti za ručak i djeca poslijepodne ići na vannastavne aktivnosti, sport, kulturu... - navodi Raičković.

Ona smatra da Glavni grad treba pod hitno da aplicira preko brojnih fondova Evropske unije, kako bi se obezbijedio novac za izgradnju nekoliko osnovnih i srednjih škola u Podgorici.

– Neophodno je i da se brojni građavinski investitori motivišu i obavežu na gradnju obrazovnih ustanova, pošto je veći dio njih na crnoj listi poreskih dužnika. Svi oni su imali brojne privilegije u Glavnom gradu prilikom dobijanja zemljišta, građevinskih i drugih dozvola za gradnje stanbenih objekata. Vrijeme je da to počnu konkretno vraćati Podgorici. Ulaganje u obrazovanje je jedini pravovremeno uložen novac za budućnost našeg grada i države - kaže Aleksandra Raičković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 09:11