Dragutin Vučinić / -POKRET ZA PODGORICU
10/09/2024 u 13:59 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vučinić: Izmjestićemo drumski saobraćaj izvan Duklje

Valorizacija Duklje jedno je od ključnih pitanja zaštite kulturne baštine - ne samo Podgorice, već i cijele Crne Gore, ocijenio je Dragutin Vučinić, kandidat odbornika liste "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu".

On je naveo da je Duklja jedini arheološki lokalitet prve kategorije u Crnoj Gori, koji je prilično zanemaren, uprkos nastojanjima usamljenih entuzijasta da očuvaju ovo drevno nasljeđe.

– Sa pravom se postavlja pitanje, da li će se, i u kojoj mjeri mogu ispraviti decenije nemara – naveo je Vučinić.

Vučinić je naveo da će lista "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" po dolasku na vlast pokrenuti tri ključna koraka u tom smjeru, i to-  unapređenje saobraćajne infrastrukture, regulisanje urbanizacije kroz kvalitetno prostorno planiranje i kulturno-istorijska valorizacija.

– Početni korak je izmještanje drumskog saobraćaja izvan ovog lokaliteta, i svako rješenje u tom smjeru uslovljeno je iznalaženjem alternativnog rješenja, a jedini pravac u tom smjeru je izgradnja dva nova mosta. Manji most na Širaliji biće usmjeren na zadovoljenje potreba lokalnih stanovnika. Drugi, veći i mnogo značajniji – novi most na Morači bi uvezao prostor Zagoriča i piperskih Rogama u jednu zaokruženu cjelinu, time omogućio najkraću i najbržu vezu Duklje sa centrom grada i konekcijom na autoput, čime bi se omogućio jednostavan i bezbjedan transfer posjetilaca Duklje, što bi bilo posebno važno za turističke operatore i školske ekskurzije – naveo je Vučinić.

Vučinić je dodao da rješavanje saobraćajne povezanosti lokaliteta sa gradom mora ići paralelno sa aktuelnim procesima izmjena državnog prostornog plana, kojim se predviđa izmještanje redovnog drumskog saobraćaja iz lokaliteta Duklje, po obodu okolnih brda na granici naselja Rogama.

– Od izuzetne je važnosti institucionalno pokriti cijeli lokalitet, daljim arheološkim istraživanjima, ali i izgradnjom muzejsko-obrazovnog objekta u što skorijoj budućnosti, koji bi se konstitutisao kao ključni centar promocije antičke istorije Crne Gore, i kao takav konačno je otvorio turistima i učenicima – poručio je Vučinić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 11:29