TO Podgorica obilježio Svjetski dan turizma / - DEJAN LOPICIC
27/09/2024 u 18:02 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na Svjetski dan turizma TO Podgorica organizovala izlete na Duklju, Medun i Bukumirsko jezero

Turistička organizacija Podgorice organizovala je danas nekoliko izleta za studente, turiste ali i građane Podgorice povodom Svjetskog dana turizma koji se ove godine obilježava pod sloganom Turizam i Mir.

Na Svjetski dan turizma zainteresovani su posjetli najznačajnija arheološka nalazišta Podgorice- Medun i Duklju a jedna grupa uživala je u šetnji oko Bukumirskog jezera. 

image

Dragan Grnović, direktor TO Podgorica

- DEJAN LOPICIC

Direktor TO Podgorica Dragan Grnović kaže da je cilj da se promoviše mir kao jedna od najvećih vrijednosti današnjice.

- U pitanju su tri izleta. Prvi je za strane studente Fakulteta za kulturu i turizam Univerziteta Donja Gorica, kojih ima preko stotinu  i od kojih značajan broj dolazi iz ratom ugroženih područja i na ovaj način smo željeli da im boravak u Glavom gradu učinimo ugodnijim. Drugi izlet je podrazumjevao posjetu kulturno istorijskim lokalitetima- Medun I Duklja uz pratnju vodiča i kustosa iz Muzeji i galerije Podgorice. Treći izlet, za građane i turiste organizovan je do Bukumirskog jezera, koje se nalazi u zaleđu grada na 1.350 metara - kazao je Grnović.

image

Izletom obilježili Svjetski dan turizma

- DEJAN LOPICIC

Da ova mjesta nijesu u dovoljnoj mjeri uključena u turističku ponudu Crne Gore kaže Ema Mandić, saradnica na UDG-u, koja je danas sa studentima posjetila muzej.

- To kažem jer ja, kao bivša studentkinja Fakulteta za turizam nijesam znala za ova mjesta i za ove dragulje koje posjeduje Crna Gora dok ih nijesam posjetila prilikom izleta koje je organizovao naš Univerzitet. Postoji veliki potencijal za valorizaciju - kaže Mandić.

Osim ovih lokacija Podgorica ima i druga mjesta za posjetiti, poput Rikavačkog jezera, Veruše, Skadarskog jezera koje je jedno od najpopulanijih  turističkih atrakcija u zemlji.

image

Izletom obilježili Svjetski dan turizma

- DEJAN LOPICIC

- Tu su i ture kulturno- istorijskom rutom u gradu, posjeta Staroj varoši, mostu na Sastavcima, i mi se trudimo da na najbolji mogući način promovišemo te lokalitete. Svjesni smo ipak da treba mnogo raditi na infrastrukturi i TO je pokrenula inicjative ta rekonstrukcju - ističe Grnović.

Za prvih sedam mjeseci Podgoricu je, prema podacima Monstata posjetilo 104.027 gostiju, što je 4 odsto više u odnosu na prethodnu.

Svjetski dan turizma biće obilježen i koncertom koji je posvećen nedavno preminulom frontmenu Riblje čorbe- Bori Đorđeviću, a koji počinje večeras u 19 h u Njegoševoj ulici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 18:02