Željko Darmanović / -PREOKRET
13/09/2024 u 12:43 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Željko Darmanović: Gradu treba јoš јedan centar za OSI

Preokret će već u prvoj godini mandata novog saziva Skupštine Glavnog grada inicirati postupak za izgradnju najmanje još jednog dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju, uz široke konsultacije sa svim zainteresovanim stranama u lancu zaštite, saopštio je Željko Darmanović, kandidat za odbornika sa liste Preokret – Ovako više ne može – Srđan Perić.

– Svjedoci smo, nažalost, da je sve više osoba sa smetnjama u razvoju, posebno u Glavnom gradu, a da roditelji nemaju gdje ostaviti djecu koja bi bila pod stručnim nadzorom. Glavni grad trenutno ima jedan Dnevni centar na Starom aerodromu, koji ni približno ne odgovara potrebama grada. Njegovi kapaciteti su mali, jer može primiti najviše 20 korisnika. Upravo iz tog razloga, hitno treba pristupiti izradi stručnog mišljenja i javne rasprave o modelima izgradnje dnevnog centra. Jedan od odgovora koje stručno mišljenje treba da ponudi je izgradnja jednog dnevnog centra većeg kapaciteta, ili više manjih koji bi bili dostupni roditeljima u blizini stanovanja. Naravno, obije solucije su poželjne i prijeko potrebne, ali će se najbolje rješenje iznaći u konsultacijama sa širokim spektrom zainteresovanih strana – naveo je Darmanović. 

Vrlo je važno da prilikom planiranja izrade projekta dnevnog centra bude oformljena komisija koju bi činili kompetentni stručnjaci svih profila, uz uzimanje u obzir najboljih praksi iz okruženja, poručuje Darmanović.

– Dnevne centre treba graditi u blizini obrazovnih ustanova ukoliko postoje preduslovi, jer se na taj način omogućava socijalna komunikacija korisnika centra i učenika. U suprotnom, udaljenost dnevnog centra može predstavljati jedan vid segregacije od okoline. Dosadašnja praksa da u sadašnjem Dnevnom centru ne mogu biti smještene osobe sa smetnjama u razvoju starije od 27 godina je nedopustiva i predstavlja ozbiljan vid diskriminacije. I njima se mora omogućiti da koriste usluge Dnevnog centra, jer su njihovi roditelji u velikoj mjeri iscrpljeni i u godinama, pa im je pomoć prijeko potrebna – naveo je Darmanović, poručujući da paralelno sa izgradnjom novog dnevnog centra treba intenzivno raditi i na obezbjeđivanju kvalitetnog stručnog kadra.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 19:23