ilustracija / - M.L.V.
09/08/2024 u 11:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Naplaćeno preko 700 hiljada eura novčanih kazni

Poreski inspektori su u periodu od 1. maja do 4. avgusta naplatili preko 700 hiljada EUR novčanih kazni, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Sektor za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora PU je tokom ljetnje turističke sezone pojačao aktivnosti na praćenju regularnosti poslovanja poreskih obveznika koji sezonski obavljaju djelatnost, sa posebnim fokusom na ugostiteljsku i trgovinsku djelatnost.

- U periodu 1. maja do 4. avgusta, poreski inspektori su obavili 2,32 hiljade provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 322 poreska obveznika- navodi se u saopštenju.

Po tom osnovu izdato je 437 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1,46 miliona eura.

Zaduženje po osnovu izrečenih novčanih kazni iznosi 852,79 hiljada eura, od čega je naplaćeno 700,09 hiljada eura, ili 82 odsto.

- Naplata po osnovu novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana, njih 249- precizirali su iz PU.

U izvještajnom periodu, kod 17 poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara u iznosu koji prelazi visinu blagajničkog maksimuma, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanja djelatnosti bez opšte poreske registracije.

PU, prema riječima njenih predstavnika, u kontinuitetu prati regularnost poslovanja poreskih obveznika, kako kontrolama sveobuhvatnog knjigovodstva tako i provjerama pojedinih segmenata njihovog poslovanja.

- “Za sve obveznike kod kojih se utvrdi neregularno poslovanje poreski inspektori primjenjuju propisane kaznene mjere, od izcricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja djelatnosti i zatvaranja objekata- zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 00:29