/ Кривокапић и Вархељи
13/06/2021 u 14:29 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нема распродаје имовине због кинеског кредита, из Владе поручили да нису тражили од ЕУ да преузме црногорске обавезе

Није тачно да се припрема било каква распродаја државне имовине, нити за тим има потребе, казали су из црногорске владе "Дану"

Из Владе и Министарства финансија Црне Горе негирали су да постоји план распродаје државне имовине, како би био враћен дуг кинеској банци одобрен ради финансирања изградње приоритетне дионице аутопута. Из Владе су то казали јуче за "Дан", након што је агенција "Ројтерс" пренијела да Црна Гора са великим дугом према Кини преговара о коришћењу стотина милиона еура јефтиног кредита Европске уније и припрема се за распродају државне имовине како би ублажила своју финансијску зависност од Пекинга.

Из Владе су појаснили да су више пута истицали да Црна Гора има стабилне јавне финансије.

– Није тачно да се припрема било каква распродаја државне имовине, нити за тим има потребе. Ова влада је обезбиједила да Црна Гора има новца за финансирање свих обавеза, што укључује и оне према кинеским повјериоцима. Јасно смо више пута саопштили да од Европске уније нијесмо тражили да преузме или отплати дуговања која имамо за незавршени аутопут, који је уговарала бивша власт. Отворени смо за сарадњу са нашим европским партнерима, да бисмо дошли до најповољнијих могућих услова када је ријеч о финансирању стратешких пројеката у Црној Гори, какав је и аутопут – рекли су из Владе и Министарства финансија.

Они истичу да су предвијели сервисирање свих кредитних обавеза у овој години.

– Предлогом буџета за 2021. годину, чије се усвајање ових дана очекује од Скупштине Црне Горе, предвидјели смо средства за отплату и сервисирање свих кредитних обавеза у овој години. Црна Гора има стабилне и одрживе јавне финансије, захваљујући правовременој емисији обвезница, али и увођењем програмског буџета који је помогао при рационализацији и смањењу непотребних трошкова – казали су из Владе.

Фукујама: Цијела земља увучена у проблем

Један од најпознатијих политиколога данашњице Френсис Фукујама рекао је, коментаришући дешавања у Црној Гори, да Кина није мотивисана само економским разлозима, већ и спољнополитичким и стратешким циљевима када улази у овакве пројекте.

– Ово је дио процеса 17+1 (17 земаља југосточне и централне Европе + Кина), гдjе је Пекинг осјетио да је то начин да оствари утицај у држави чланици НАТО-а која настоји да се приближи Европи. Због тога је Кина била вољна да уђе у пројекат који није имао економско оправдање и, нажалост, у томе су имали локалног партнера, г. Мила Ђукановића који је пристао на те услове. Али, то није био мудар договор у то вријеме што је постало очито како се пројекат одвијао – казао је Фукујама за "Слободну Европу".

Он сматра да је Ђукановић био легитимно изабран, али је сигурно неприкосновена личност у црногорској политици у последње двије деценије.

– Био је у стању да прогура овај пројекат упркос противљењу знатног дијела цивилног друштва и активиста у својој земљи. Међутим, због велике, унилатералне моћи, коју је имао, одобрио је пројекат и увукао цијелу земљу у проблем – каже Фукујама.

Иначе, питање дуга према кинеској банци била је једна од тема разговора црногорског премијера Здравка Кривокапића и европског комесара за преговоре о придруживању Оливера Вархељија у марту ове године у Подгорици. Вархељи је у априлу рекао да разматрају како да помогну Црној Гори да се суочи са тешкоћама које су настале услед кредитног аранжмана са кинеском банком за аутопут и који је велика финансијска препрека за Црну Гору. Тада је казао и да није на ЕУ да плаћа умјесто другух зајмове, али и да то није оно што Влада тражи од ЕУ већ да се размотри могућност рефинансирања, односно друге финансијске модалитете.

Агенција "Ројтерс" објавила је у петак, позивајући се на званичнике ЕУ који су тражили да остану анономни, да је црногорски дуг према Кини у фокусу расправе о кинеском утицају у Европи и могао би закомпликовати проширење ЕУ на Балкан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:47