/ GETTY IMAGES-YURI ARCURS PEOPLEIMAGES.COM
24/08/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bolovi u koljenima pri kretanju: Uzroci, tretmani, liječenje

Bolovi u koljenima pri savijanju se javlja često, bez obzira na uzrast i pokretljivost. Priroda ovog bola može biti veoma različita. Da biste otprilike razumjeli zašto vas koljenski zglob s vremena na vrijeme boli kada se savijate, vrijedi malo poboljšati svoje školsko znanje iz anatomije.

Šta izaziva bolove u koljenima?

Zglob koljena je najveći i najsloženije strukture u našem tijelu. Povezuje butnu kost i kosti potkoljenice – tibije. Sve ih zajedno drže mišići, ligamenti i tetive. Istovremeno, zglobovi koljena su zaštićeni jastučićima hrskavice – meniskusima, koji su takođe odgovorni za pokretljivost kolena. Ako se pri savijanju javi bol u koljenu, to može ukazivati na nekoliko razloga:

Članak se nastavlja

oštećenje hrskavice koljena;

oštećenje ligamenata;

oštećenje tetiva;

zapaljenje periartikularnih bursa;

patologija drugih djelova kolenskog zgloba.

Često ljude, posebno starije, muče ne samo bol u koljenu pri savijanju, već i ukočenost zgloba i njegova slaba sposobnost kretanja. U ovom slučaju, bol u zglobu može biti praćen otokom, a koleno je vruće na dodir. Uzeti zajedno, ovi simptomi mogu ukazivati na čestu bolest kao što je artritis.

Neke od najčešćih povreda koje uzrokuju bol u koljenu pri savijanju su:

snažan udarac u koleno ili koljeno o tvrdi predmet;

neprirodan produženi položaj koljena;

pad na jedno koljeno.

Posledice ove vrste povrede nisu samo bol u koljenu, već i pojava hematoma, otoka i bolova u zglobu i bez pokreta. Istovremeno se u koljenu širi utrnulost, osjećaj hladnoće ili peckanja.

Bolovi u koljenima prilikom kretanja: Kako ih ublažiti?

Ako ste se povrijedili:

Prvi korak nakon zadobijene povrede i bolova u koljenu pri savijanju je nanošenje leda na zglob. Svaka 2 sata paket leda treba mijenjati i držati 20 minuta, ne više. U ovom slučaju, led ne bi trebalo da dodiruje kožu i najbolje je uviti ga u peškir.

U slučajevima kada koleno boli duže vrijeme:

lekari savjetuju da ne oklijevate i ne trpite, već da uzmete bezbijedan lijek protiv bolova. Samo obavezno pročitajte uputstva prije upotrebe i ne prekoračite propisanu dozu.

Ako znate koja vrsta fizičke aktivnosti dovodi do bolova u koljenu pri savijanju, pokušajte da je ograničite. Ali to ne znači da treba da prestanete da se bavite sportom. Radije stepenice nego lift, hodajte više. Možete probati sa ulošcima, oni amortizuju korake i smanjuju bol.

Bol u kolenu pri kretanju može ukazivati na hroničnu bolest koju je najbolje identifikovati u ranim fazama. Liječenje takvih bolesti zahtijeva integrisani pristup i prilično dugo vremena. Stoga, ako imate i najmanji uznemirujući bol u koljenskom zglobu, obratite se ljekaru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 23:53