/ -SHUTTERSTOCK
01/10/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ova stanja su znakovi ozbiljnih ginekoloških problema

Razgovor o intimnom zdravlju nekima može biti neugodan, ali ne bi smio da bude. Važno je na registrovati tegobe, a zatim posjetiti ljekara.

Uočavanje početnih znakova i simptoma ključno je za ranu dijagnozu i liječenje. U nastavku navodimo pet simptoma koje nijedna žena ne bi smjela da ignoriše.

Abnormalno krvarenje/iscjedak

"Svaku vrstu abnormalnog krvarenja treba ispitati, ali krvarenje između menstruacija, krvarenje nakon odnosa ili krvarenje u postmenopauzi može biti znak raka grlića maternice, a može se pojaviti i kod drugih ginekoloških karcinoma", kaže ginekolog Narendra Pisal za Independent.

Kvržice ili čirevi

"Rak vulve često se manifestuje kao kvržica, izbočina ili čir koji se može lako napipati. Ako je kvržica uporna i ne nestaje, svakako se morate javiti ljekaru", objašnjava dr. Pisal.

Uporan svrab

"Uporan svrab na intimnom dijelu mogao bi biti znak gljivične infekcije, ali ponekad je pretkancerogeni znak raka vulve. Ovo stanje se takođe može manifestovati kao osjetljivost vulve, bol ili osećaj peckanja", upozorava Pisal.

Nadutost

"Svi imamo dane kada se osjećamo naduto, posebno u određenim trenucima tokom ciklusa, ali ako se stalno osjećate tako, to može biti znak raka jajnika. Neke žene sa ovim simptomima opisuju da ne mogu da stanu u svoje pantalone, ali nisu primijetile da su se ugijile. Mnoge čak kažu da je došlo do gubitka težine", kaže dr. Pisal.

Bol u stomaku

"Iako je većina žena možda navikla na bolove u stomaku, nakon 45. godine napad trbušne boli može biti znak raka jajnika i zato treba otići na pregled ljekara. Prije 45. godine života, vjerovatnije je da će bolovi u stomaku biti daleko manje zloslutni, te mogu biti posledica infekcije ili drugog ginekološkog problema poput endometrioze, koji takođe zahtijeva pregled ginekologa", ističe ljekar.

Ako osjetite bilo koji od gore navedenih znakova upozorenja, važno je da ne paničite, ali i da odmah zakažete pregled kod svog ginekologa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 01:02