/ -PEXELS
04/09/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sedam ranih simptoma menopauze

Prve tegobe mogu nastati već oko 40. godine života, ali ih žene ne prepoznaju, pripisuju ih umoru, stresu i slično, a mogu trajati i više godina od posljednje menstruacije.

Kao što mlade djevojke imaju mnoga pitanja kada dobiju prvu menstruaciju, tako i žene koje ulaze u menopauzu često imaju brojne nedoumice, a na sve njih odgovara ginekolog dr Ranjana Bekon iz Manipal bolnice u Indiji.

Koji su rani znaci menopauze?

Tokom menopauze, hormonske promjene su neizbježne. Žensko tijelo proizvodi manje estrogena i progesterona, što utiče na fizičko, emocionalno, mentalno i socijalno blagostanje. Ova hormonska promjena odgovorna je za različite simptome, koji, pored neredovne ili rijetke menstruacije, uključuju:

Valunge (iznenadne nalete vrućine)

Noćno znojenje

Suvoću vagine

Bol tokom seksualnog odnosa

Urinarnu inkontinenciju

Promjene raspoloženja

Depresiju i anksioznost

Menopauza može da izazove i poteškoće sa spavanjem, što dovodi do umora i razdražljivosti tokom dana, dodaje dr Bekon. Takođe, može da dođe do gubitka libida, a ponekad može da se javi osjećaj tuge ili plakanje bez jasnog razloga.

Da li promjene stila života mogu da ublaže simptome?

Odgovor je kratak – da.

"Žene koje redovno vježbaju generalno su zdravije i mogu da imaju manje izražene simptome menopauze, poput valunga. Joga, zajedno sa vježbama dubokog disanja i masažom, može da bude vrlo korisna. Pored toga, zdrava ishrana, adekvatno upravljanje stresom i prestanak pušenja takođe mogu da pomognu", navodi dr Bekon.

U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Medicina, istraživači su ispitali vezu između fizičke aktivnosti i simptoma menopauze kod žena starosti između 40 i 65 godina. Otkrili su da su žene koje su se redovno bavile fizičkom aktivnošću, naročito rekreativnim aktivnostima, imale manje izražene simptome.

Kako funkcioniše hormonska terapija?

Hormonska terapija predstavlja oblik nadoknade estrogena i progesterona tokom menopauze koji dovodi do pomenutih simptoma.

Istraživanje objavljeno 2023. godine u časopisu Canadian Medical Association Journal sugeriše da je ova prva efikasna linija "liječenja" za žene koje nemaju faktore rizika.

Međutim, dr Bekon napominje da se koristi i rizici mogu razlikovati u zavisnosti od faktora kao što su starost, simptomi menopauze i individualni faktori rizika. "Za žene mlađe od 60 godina koje imaju burne simptome i nemaju visok rizik od raka dojke ili krvnih ugrušaka, terapija može da pruži značajne koristi. Hormoni mogu da ublaže simptome poput valunga, noćnog znojenja, poremećaja sna, anksioznosti, lošeg raspoloženja i suvoće vagine. Takođe, pomažu u prevenciji osteoporoze održavanjem nivoa estrogena, što je posebno važno ako se menopauza javlja prije 45. godine", navodi dr dr Bekon.

Ipak, terapija nije bez rizika, dodaje doktorka, koja može da poveća rizik od raka dojke i krvnih ugrušaka i nije prikladna za žene sa porodičnom istorijom raka dojke. Takođe, može da poveća rizik od moždanog udara, a kod žena sa očuvanom matericom, može da izazove vaginalno krvarenje, prenosi Kurir.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 19:51