/ -PIXABAY
11/09/2024 u 01:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Tri razloga zašto je dobro pojesti šaku oraha dnevno

Sve veći broj istraživanja pokazuje da orasi imaju brojne zdravstvene prednosti – od zdravlja srca do dobrog funkcionisanja crijeva. Zbog toga se orah našao na listi namirnica u smjernicama Dietary Guidelines for Americans 2020-2025, kao dio ishrane kako odraslih tako i djece.

Zbog visokog sadržaja antioksidanata orasi se preporučuju kao hrana za očuvanje zdravlja srca. Od svih orašastih plodova, orasi su jedinstveni po visokom sadržaju polinezasićenih masnih kiselina ALA i linolne kiseline.

Svakodnevno konzumiranje oraha utiče na smanjuje krvnog pritiska i nivoa ukupnog holesterola, triglicerida, lipoproteina niske gustine (LDL) i apolipoproteina B u krvi, štiteći naše srce.

Istraživanje doktorke Šeril Rok, sa Univerziteta u Kaliforniji, došlo je do zaključka da ishrana koja sadrži orahe pozitivno utiče na nivoe holestoreola u organizmu.

"Јedno od iznenađujućih otkrića ove studije je to da, i pored toga što su orasi bogati mastima i imaju dosta kalorija, dijete bogate orasima bi se po skinutim kilogramima mogle izjednačiti sa dijetama sa smanjenim unosom masnoća", kaže Rok.

Pored toga brojna istraživanja izdvajaju prednosti oraha za pamćenje, dobro raspoloženje, balansiran šećer u krvi, reproduktivno zdravlje…

Hrane mozak, čiste krvne sudove

Orasi mozak dodatno snabdijevaju energijom, poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju rizik od demencije. Stoga ih sa pravom nazivaju "hrana za mozak".

Šaka oraha dnevno može pozitivno da utiče na gubljenje kilograma, jer ovo orašasto voće ima uticaj na smanjenje apetita, piše "Njujork tajms". Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje u kombinaciji sa drugim supstancama iz ovog jezgrastog voća pomažu smanjivanju rizika od gojaznosti, ali i od pojave šećerne bolesti.

Ukoliko svakog dana pojedemo šaku oraha u oranizam tako unesemo 185 kalorija, a od te količine ovog orašastog ploda možemo da očekujemo:

smanjenje obima struka tj. rizika od gojaznosti

•       sprečavanje razvoja bolesti srca

•       snižavanje vrijednosti holesterola

•       povišen broj spermatozoida

•       smanjen rizik od dijabetesa

Ko bi trebalo da ih izbjegava?

Međutim, prekomjerna konzumacija oraha dovodi se u vezu sa stvaranjem kamenja u bubregu kod nekih ljudi. To je zato što su orasi bogati oksalatima, a to može da doprinese nastanku kalcijum oksalatnog kamena – najčešćeg tipa kamena u bubregu. I osobe koje su sklone alergijskim reakcijama trebalo bi da budu na oprezu, jer mogu razviti alergiju na orašaste plodove, kao i oni koji boluju od divertikuloze ili ulceroznog kolitisa, prenosi Kurir.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 06:52