Policajka (Ilustracija) / - - FOTO: TVITER/UP
02/07/2024 u 09:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Anketa: Profesija policajke (ni)je prihvatljiva za žene?

Po tradicionalnom shvatanju u Crnoj Gori, ovo zanimanje je i danas predviđeno za muškarce. Koliko je djevojkama i ženama teško da odaberu ovu odgovornu profesiju, da budu policajke i razbiju predrasude o sebi kao “nježnijem” polu?

Učešće žena u policiji označilo je prekretnicu po pitanju rodne ravnopravnosti u svijetu. One su u policijskoj službi  u Evropi bile zaposlene od početka XX vijeka, a uglavnom su radile sa djecom ili kao stražari ženskih zatvora. Situacija se vremenom mijenjala nabolje, pa su u većini slučajeva bile angažovane na poslovima saobraćajne policije, a stupile su i u redove pogranične policije.

Međutim, po tradicionalnom shvatanju u Crnoj Gori, ovo zanimanje je i danas predviđeno za muškarce. Koliko je djevojkama i ženama teško da odaberu ovu odgovornu profesiju, da budu policajke i razbiju predrasude o sebi kao “nježnijem” polu?

Rodna ravnopravnost je od suštinskog značaja da se prenese širok spektar znanja i iskustva u vršenju policijskih poslova, kao i jačanje pozitivnog stava javnosti prema policiji. Polna raznolikost u policijskoj službi treba da odražava društvo kome policija služi i na taj način utiče na povećanje povjerenja javnosti u policiju kao i na integritet samih službenika, ali da li je u praksi baš sve tako? 

Mi smo tu da tragom Vaše informacije istražimo problem, zahtijevamo odgovore i reakciju, a sve u cilju da zajedno živimo u društvu uređenom po mjeri građana.

Molimo Vas da popunite upitnik i učestvujete u zajedničkom istraživanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 15:49