Јоковић на сједници у Никшићу / Јоковић на сједници у Никшићу-Јоковић на сједници у Никшићу
24/03/2021 u 23:16 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Политичари и аналитичари: Попис по истом шаблону као и прошли

Нико не треба да се плаши шта ће тај попис да покаже, него сви, апсолутно растерећено, треба да се изјасне по сваком питању и вјерујем да ће ово бити један од најслободнијих и најдемократскијих пописа који су икад одржани у Црној Гори, казао је Јоковић
Социјалистичка народна партија сматра да се попис становништва апсолутно мора одржати ове године и вјерујем да ће то бити један од најслободнијих и најдемократскијих пописа који су икад одржани у Црној Гори, казао је Владимир Јоковић, лидер СНП-а.
Он је за „Дан” казао да је јако важно да грађани знају да кад дође до пописа, да се на њему могу и требају изјаснити по сваком питању слободно и без икаквих притисака.
– Такође сам мишљења да при попису становништва треба поставити сва питања која су и иначе постављана, како бисмо знали и имали релевантне податке о свим актуелним темама у Црној Гори. Они који желе да се нека питања избаце из будућег пописа (попут изјашњавања о језику и религијској и националној припадности), вјероватно то раде јер знају да су можда фалсификовали или вршили притисак на одређену популацију да се по појединим питањима другачије пишу него што се објективно осјећају. Према томе, апсолутно смо за попис у овој години, да се сва питања ставе на дневни ред као и сваког претходног пута, и не видим разлог да ове године буде другачије. Јер, ако неко сматра да нешто треба да се изостави зашто то нису тражили 2013. године на попису него тек сада – каже Јоковић.

Средство за развојни правац
За аналитичара Бориса Марића попис треба да представља средство за одређивање развоjних праваца, да покаже лоше и добре тенденциjе.
– Може дати индикаторе потребне за усмjеравање jавних политика и одређивање приоритета. Питање jе да ли треба изоставити национално изjашњавање на попису, jер то питање добрим диjелом замагљуjе праву суштину пописа. Сам попис се претвара у кампању и такмичење за проценте, и можда jе то до сада и имало неког основа, али држим да jе то затезање на националном питању постало краjње контрапродуктивно. На таj начин попис се злоупотребљава у политичке сврхе. Попис ниjе мjесто за политичке игре, већ метод коjи треба да нам да пресjек наших реалних друштвених параметара – казао је Марић.

Поручује и да је најбитније од свега да нико не треба да се плаши шта ће тај попис да покаже.
– Него сви, апсолутно растерећено, треба да дочекамо да се грађани без икаквог притиска од стране било кога изјасне по сваком питању – казао је Јоковић.
Центар за демократску транзицију раније је предложио да се из пописних питања уклони изјашњавање о језику, нацији и вјерској припадности, што је наишло на осуду јер су то једна од кључних питања која одређују „крвну слику” државе.
С.Р.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

27. septembar 2021 07:22