Абазовић / -TVITER/GP URA
20/04/2022 u 08:58 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић данас представља мањинску владу

Влада ће имати четири потпредсједника, који ће бити и ресорни министри неког од 20 министарстава у новој Влади. Два министра биће без портфеља, саопштио је Милета Радованић (ГП УРА)

Мандатар Дритан Абазовић данас ће на прес-конференцији представити састав Владе, сазнаје „Дан“.

Сада постоје и сви услови за то, с обзиром на то да је јуче на сједници Главног одбора Социјалистичке народне партије (СНП) и званично одлучено да та партија улази у мањинску владу, а прихватљиво им је да у њој буде и Социјалдемократска партија (СДП).

Генерални секретар ГП УРА Милета Радованић казао је за „Дан“ да су се стекли услови да се уђе у формалну процедуру.

– Ја очекујем да ће се упутити званична иницијатива до краја ове недјеље, али који ће то тачно датум бити остаје на мандатару Абазовићу. Сада се зна ко од партија улази у Владу, то јесте ко ће партиципирати у мањинској влади. Имаће четири потпредсједника, који ће бити и ресорни министри неког од 20 министарстава у новој влади. Два министра биће без портфеља – саопштио је Радованић.

Како сазнајемо, два министарства без порфеља припашће Цивису и Хрватској грађанској иницијативи (ХГИ).

Упитан шта ће урадити уколико в.д. предсједника Скупштине Страхиња Булајић не буде хтио да закаже сједницу Скупштине, Радованић је одговорио да ће се у том случају ићи на друге модалитете.

– Један од њих, који смо помињали и раније, јесте да сједницу закаже потпредсједник Ервин Ибрахимовић – казао је наш саговорник.

Како сазнајемо, ГП УРА ће данас одржати двије сједнице, то јесте сједницу предсједништва и главног одбора. На тим сједницама биће ријечи о кадровским рјешењима у новој влади, коју ће чинити партије националних мањина, СНП, СДП и ГП УРА.

Функционер СНП-а Дарко Стојановић казао је новинарима након сједнице ГО да је та партија показала демократски капацитет и озбиљност странке која већ 24 године дјелује у Црној Гори.

– Било је ријечи о кандидатима за министре у будућој влади, али и о функцији предсједника Скупштине. СНП ће предложити најбоље и најозбиљније људе, који су дуго у политици – рекао је Стојановић, који није желио да говори о именима прије него што мандатар представити састав Владе.

Лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић кандидат је за вицепремијера и министра пољопривреде у новој влади. Према незваничним сазнањима „Дана“, Драгослав Шћекић, садашњи директор Фонда за здравствено осигурање, преузеће Министарство здравља, док би адвокат Марко Kовач требало да буде министар правде. Kандидат за министра спорта је Василије Лалошевић, док би Александар Дамјановић требало да обавља функцију министра финансија. Kандидат за ресор Министарства просвјете је члан предсједништва СНП-а, професор руског језика и књижевности и магистар педагошких наука Миомир Војиновић.

Из СНП-а је раније саопштено да неће учествовати у мањинској влади мандатара Дритана Абазовића уколико буде доведено у питање потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом и стварање услова за одржавање пописа становништва.

Иако је коалиција „Црно на бијело“, која је предложила мањинску владу, кренула у преговоре о њеном формирању с циљем обезбјеђивања подршке најмање 49 посланика – колико је неопходно за избор врховног државног тужиоца, судија Уставног суда и чланова Судског савјета и за закон о избору одборника и посланика, готово је извјесно да неће осигурати тај број гласова у парламенту. Уз подршку ДПС-а, СДП-а, СНП-а и мањинских странака, „Црно на бијело“ може рачунати на 46 гласова, што значи да ће за деблокаду кључних институција морати да траже помоћ осталих парламентарних субјеката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

07. maj 2024 09:18