/ - FOTO: SAšA MATIć
17/10/2023 u 17:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Abazović u Beogradu uručio zahvalnice Đokoviću, Sergeju Ćetkoviću, Petru Božoviću, Vesni Dedić...

Vi pokazujete da je Crna Gora mnogo veća nego što je njen broj stanovnika i nego što je njena teritorija - naglasio je Abazović

Predsjednik Vlade Crne Gore i rukovodilac radom Ministarstva vanjskih poslova  Dritan Abazović uručio je u Beogradu zahvalnice predstavnicima crnogorske dijaspore.  Radi se o prvom događaju ovakve vrste koji se održava u Crnogorskoj kući u Beogradu. Dobitnici ove plakete iz oblasti zdravstva su: prof. dr Cane Tulić, prof. dr Vaso Antunović, akademik, prof. dr Milika Ašanin, prof. dr Hakija Bašić, zatim iz oblasti kulture, Vesna Dedić, Manojlo Manjo Vukotić, Petar Božović i Sergej Ćetković. Iz oblasti sporta, zahvalnicu je donio teniser Novak Đoković i njegova porodica, u čije ime je svečanosti u Crnogorskoj kući prisustvovao otac Srđan.

- Predstavlja mi neizmjernu čast i ponos što večeras, po prvi put, u crnogorskoj kući, u vašoj kući, dodjeljujemo ova priznanja. Ovo je samo početak odnosa države koji treba da se mijenja prema njenim građanima i građankama. Za doprinos u raznim sferama koji ste ostvarili u državi Srbiji, našem najbližem i najdražem susjedu, u zemlji sa kojom imamo posebne odnose i veze, i u želji da ih satkamo i sa svim ostalim komšijama i zemljama svijeta, mala Crna Gora, zemlja sunca, zabave i vina, zemlja predodređena da zastupa mir i toleranciju, želi da vam iskaže zahvalnost- naglasio je Abazović.

On se zahvalio svim građanima koji žive van okvira granica Crne Gore, jer, kako kaže, oni iznova i iznova pokazuju kolika je njena prava veličina - mnogo veća od broja njenih stanovnika ili površine njene teritorije. 

- Misija svih okupljanja je da budemo bolji ljudi, da budemo bliži jedni drugima, jer jedni bez drugih ne vrijedimo, a jedni sa drugima možemo mnoge dobre stvari- zaključio je premijer Abazović.

Svečanost je organizovala Ambasada Crne Gore u Srbiji, a osim Abazovića, prisutni su i ministar pravde Marko Kovač i finansija Aleksandar Damjanović.

Članovi delegacije koja je u Beograd otišla sa premijerom su generalni sekretar MVP-a Mileta Radovanić, savjetnik predsjednika Vlade za medije Miloš Perišić, i Radivoje Koprivica savjetnik premijera za digitalne medije.

- Inicijativa za organizaciju navedenog događaja pokrenuta je od strane Ambasade, u ciju afirmacije i snaženja vidljivosti doprinosa koje istaknuti predstavnici crnogorske dijaspore iseljenika pružaju u kontekstu promocije Crne Gore, afirmacije njenih interesa i jačanju veza sa Republikom Srbijom kroz doprinos i ostvarenja u zdravstvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i sportskoj sferi. Po osnovu prethodno obavijenih širih konsuitacija sa predstavnicima crnogorskih iseljenika u Republici Srbij, Ambasada je definisala spisak od devet najistaknutijih ljekara, akademika, književnika i kulturnih poslenika, cijeneći da će uručenje ove vrste priznanja predstavijati adekvatnu verifikaciju dosadašnjih ostvarenih rezultata i pružiti dodatni doprinos razvoju veza sa brojnom zajednicom dijaspore-iseljenika u Republici Srbiji- saopšteno je iz Vlade.

Unaprjeđenje veza i briga o dijaspori - iseljenicima, sastavni je dio unutrašnje i vanjske politike Crne Gore, zasnovana na uzajamnoj privrženosti i saradnji, pružanju pomoći i jačanju međusobnih veza, uz uvažavanje specifičnosti i potrebe svih pripadnika dijaspore - iseljenika.

Shodno Zakonu o vanjskim poslovima, jedna od ključnih nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova odnosi na razvoj saradnje sa iseljenicima iz Crne Gore i njihovim organizacijama, između ostalog i kroz djelatnost diplomatsko-konzularne mreže. Stoga je Ministarstvo vanjskih poslova, prepoznavši značaj intenziviranja aktivnosti u ovoj oblasti, započelo sa praksom dodjele priznanja posebno istaknutim predstavnicima dijaspore - iseljenika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:32