/ - DAN
21/02/2022 u 09:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Дао сам бесу да ћемо промијенити Црну Гору, та ријеч се мора одржати

Упитан да ли колики утицај на Црну Гору има предсједник Србије Александар Вучић, Абазовић је одговорио да "он има своје политичке фаворите у Црној Гори"

Потпредсједник Владе и лидер Грађанског покрета УРА, Дритан Абазовић казао је да вјерује "да ћемо, уколико буде било мудрости, брзо саставити владу". Он је у интервјуу за Хрватску радио-телевизију (ХРТ) рекао да "ми требамо да дамо максимум да се то догоди у пракси".

-А ако се то не буде догодило из било којих разлога, онда нама не преостаје ни једна друга солуција него да се грађанима врате мандати и да на новим изборима одлуче ко жели да управља Црном Гором у наредном периоду- рекао је Абазовић.

Казао је ида је поносан на све нападе на њега и да су многи у Црној Гори "склони драматизацији свега". Абазовић је рекао да је дао заклетву да ће се борити против организованог криминала.

-Дао сам бесу да ћемо промијенити Црну Гору и да ћемо се борити против организованог криминала и корупције, да ћемо створити грађанско друштво, да ћемо учинити све да Црна Гора што прије постане чланица ЕУ. Да ћемо уложити све своје атоме снаге да помиримо Црну Гору и да од ове двије подијељене Црне Горе направимо једну функционално богату државу. То је ријеч која се даје и која се мора одржати. Међутим, да би се то остварило у пракси, потребно је савладати низ препрека које нису ни мале ни једноставне. Али све док чврсто стојимо на тој позицији, мислим да се можемо надати успјеху- казао је Абазовић.

О неспоразумима са онима са којима преговара, навео је да је то нормално јер размишљају на различите начине.

"Па, то је тачно, али никада не бисмо дошли у ову ситуацију да смо сви размишљали на исти, идентичан начин. Мислим да наше друштво демократски сазријева, да се та динамика није убрзала колико бисмо ми или ја лично жељели. Осјећам да се прави напредак и вјерујем да, без обзира на наше разлике, коначно можемо да постигнемо договор".

Упитан због чега је дошло до застоја, иако је било најављено да ће га предсједник Црне Горе Мило Ђукановић именовати за мандатара, одговорио је:

"Мандат се даје онима који сигурно могу саставити владу, иако у теорији постоје и супротне стварности, у смислу да се то некада не догоди. Не видимо зашто бисмо журили око тога. Прво, нисам ја неко ко има ексклузивно право да добије мандат да састави владу".

Додао је и да свако ко од 77 посланика, изузимајући посланике коалиције "Црно на бијело", може да састави већину "срећно му било, први ћу честитати".

"Ја само не видим код других иницијативу. Ја је не видим, не препознајем. Не критикујем, али навијам и врло фер кажем да четири човјека не могу направити ништа спектакуларно. Има их 77, ко год може да дође до 41, а то је већина, или више, срећно било. Ако се то догоди, то је добро. Ми нудимо неке солуције, за претходну владу смо дали солуцију кроз експертску владу. Волио бих видјети већу иницијативу и од других политичких субјеката. Земља се не мијења тиме што ћете сједјети пасивно и чекати да неко други за вас заврши посао. То важи за све политичаре, и ово није критика него афирмативно мотивационо дјеловање на њих. Ко год жели да се такмичи у добром, а ја мислим да је та врста идејног конфликта позитивна за друштво, што се мене тиче, има апсолутну и моралну и политичку подршку... Ми нудимо неки концепт, сви нека раде у складу са својим уставним овлашћењима, то важи и за предсједника државе. Ако има неком другом да да мандат, нека га да. Ако мисли да ником не треба дати мандат, и то је можда неко рјешење, ићи ће се на изборе. Ја заиста у томе не видим проблем".

Коментарисао је и нападе због рушења власти и то што сада преговара са истим људима са којима је рушио владу.

-Ове нападе схватам веома олако. То су дјетињасти напади, они немају никакве везе са било каквим здраворазумским приступом било чему. Ми смо земља у којој врло често политичке елите покушавају да драматизацијом стекну политичке поене. Све виде кроз драматизацију, драматизацију - пала власт, драматизацију палог Ђукановића, драматизацију - нестаће Црна Гора, драматизацију - нешто страшно ће се десити, корумпиран, узео паре... Драматизација свега. На крају приче, када подвучете црту, видите да је то врло неозбиљна политика. Поносан сам на све нападе на мене. Био бих веома забринут да није било таквих напада- рекао је Абазовић.

Упитан да ли колики утицај на Црну Гору има предсједник Србије Александар Вучић, Абазовић је одговорио да "он има своје политичке фаворите у Црној Гори".

-"И то је то, што да радимо? Ја сам на другој страни, што би се рекло, ми представљамо други политички субјект, други свијет, друго поимање политике, другу визију".

На питање да ли због тога у мањинску владу "неће ући просрпске странке, Демократски фронт", каже:

-Демократски фронт неће ући. Зато што је фаворит Србији, није то разлог. Као што за нас гласају неки грађани, и за њих гласају грађани. Ја исказујем респект према свим људима који су гласали за било коју политичку опцију. То је њихово демократско право. Међутим, ми сматрамо у овом тренутку добро да оне структуре које имају мало нарушен међународни углед, или стварају одређени проблем да се друштво у потпуности помири, да они остану ван структура власти"-рекао је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:02