Dritan Abazović / FOTO: Skrinšot - Dritan Abazović, Facebook
25/04/2024 u 09:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Iza nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korupcija

Predsjednik pokreta URA Dritan Abazović, donedavni premijer Crne Gore, rekao je da države regiona nisu već u Evropskoj uniji (EU) zato što, kako je naveo, imamo političke elite kojima odgovara status kvo, a iza svega je korupcija.

- Jedino oni koji su ogrezli u organizovanom kriminalu i korupciji ne žele promjene. Ne žele jake institucije, ne žele pravdu i odgovara im da o ulasku u EU pregovaramo decenijama. Građani žele nešto sasvim drugo. Ostajem pri tezi koju stalno ponavljam da iza nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korupcija - rekao je Abazović u intervjuu za NIN.

Kako je naveo, "rješavanjem ili suzbijanjem tog problema, siguran je da bi naš put ka EU bio brži, učinkovitiji i uspješniji".

Dodao je da je na građanima da identifikuju one koji sve to koče, "ako nam je zaista namjera da se u EU nađemo u ovoj deceniji".

Na pitanje kako ocjenjuje trenutne odnose Srbije i Crne Gore, on je naveo da su, od kada je preuzeo Vladu Crne Gore 2022. godine, odnosi išli uzlaznom putanjom.

- Uspjeli smo da uspostavimo saradnju na više polja, a komunikacija državnog vrha se unaprijedila u svim segmentima. Tačno je da postoji prostor da još više zajednički napredujemo i siguran sam da je to u interesu obije strane. Mi smo bliske države koje imaju toliko toga zajedničkog i potpuno je neprirodno da zbog dnevne politike budemo na ‘distanci‘ - poručio je Abazović.

On je naveo da očekuje da Crna Gora uskoro imenuje ambasadora u Beogradu, podsjetivši da je Srbija već imenovala svog u Podgorici i naveo da će dvije države na taj način imati "istotipski odnos" i bolje razgovarati o svemu što je važno za budućnost regiona.

On je naveo da je u korektnim ličnim odnosima sa nosiocima vlasti u Srbiji.

- Razuijmem da postoji veliki broj ljudi koji usljed svojih političkih neuspjeha žele da prave dramu oko toga. Sa svim liderima zemalja Zapadnog Balkana sam imao jako dobre odnose. To se odnosilo i na Srbiju. Ponosan sam na činjenicu da smo imali otvorenu komunikaciju čak i kad smo po određenim pitanjima imali suprotstavljene stavove. Na taj način smo gradili povjerenje i stvarali ljudski kapital za ono što jesu izazovi koji stoje pred nama", objasnio je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:42