/ FOTO. Lazar Ružić Dritan Abazović
15/11/2023 u 11:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Abazović: Srbija ima demokratske nedostatke, teško je reći da Kurti nije bio u pravu

Komentarišući svoj odnos sa predsjednik Srbije Aleksandrom Vučićem, Abazović je rekao da je on bio dobar i korektan, dok je oružani sukob u Banjskoj okarakterisao kao događaj koji narušio kredibilitet Srbije

U drugom djelu velikog interevjuu za portal Nova.rs lider GP URA i bivši premijer Crne Gore, Dritan Abazović, rekao je da mu djeluje da Srbija kao država ima određene demokratske nedostatke i da zbog toga što je propustila veliku priliku "5. oktobra" i danas trpi posledice.

Komentarišući svoj odnos sa predsjednik Srbije Aleksandrom Vučićem, Abazović je rekao da je on bio dobar i korektan, dok je oružani sukob u Banjskoj okarakterisao kao događaj koji narušio kredibilitet Srbije.

U prvo djelu velikog intervjua, prvom za srpske medije nakon što je napustio mjesto premijera, Abazović je govorio o najtežim momentima i izazovima s kojima se suočavao, o tome zašto nije za vrijeme njegovog mandata uhapšen bivši predjsednik Crne Gore, Milo Đukanović, kao i kako je izgledala primopredaja dužnosti premijera između njega i njegovog naslednika na toj funkciji, Milojka Spajića.

Abazović: Mnogi kriminalci u Spužu moje ime targetiraju kao lični problem

Nastavak  razgovora sa liderom GP URA započet je s pitanjem da li bi mogao da zamisli sličnu scenu u Srbiji i Vučića kako mirno predaje vlast opoziciji:

"Mislim da je to nešto što je poželjno da se vidi u svim državama regiona. Govorim, ako do tog događaja uopšte i dođe, pošto ne znam šta će biti sa vašim izborima. Ali smatram da je Crna Gora zadala domaći zadatak svima".

-Niste mi odogovorili da li možete da zamislite Vučića u toj ulozi?

"To se neće desiti sad 17. decembra. A znate zašto? Zato što je Vučić predsjednik Srbije. Neko bi potencijalno mogao sa Anom Brnabić da izvrši primopredaju dužnosti".

-Dobro, a ako se nekad dese i predsjednički izbori?

"Lično, vjerujem da će, kad za to dođe vrijeme u Srbiji, biti izvedeno na taj način. Ja u to vjerujem. E, sad… Koliko će ljudima biti drago, da li će nositi torte i darove, to stvarno ne znam… Ali mislim da smo prevazišli jedan stepen koji se tiče nepriznavanja rezultata, borbe na ulicama i crnih kapuljača koje su bile na ulicama u Crnoj Gori".

-Evo, bilo bi zanimljivo da čujemo od vas odgovor na pitanje da li Vučić u Srbiji vlada autokratski?

"Mislim da je Srbija propustila jednu veliku priliku 5. oktobra 2000. godine i da su sve posledice koje sad trpite zapravo posledice toga što taj događaj nije doveo do onoga što su građani Srbije očekivali – da se zemlja iz jedne vrlo složene političke situacije otvori prema svijetu i pređe u demokratski sistem gdje postoje kontrole, ali ne kažem da nisu napravljeni iskoraci. Nije vam se dogodio taj “6. oktobar”, pa vam se onda nisu dogodili ni mnogi drugi “oktobri” ili “novembri” i zbog toga je danas imate situaciju da sistem nije dovoljno transformisan u odnosu na onaj period kad je bilo potrebno sprovesti neke suštinske promene".

.Da uprostimo – da li vam Srbija deluje kao demokratska država?

"Meni djeluje kao država koja ima određene demokratske nedostatke. Tako mi djeluje Srbija".

- Da li se njom vlada autokratski?

"Pa, sigurno je to, između ostalog, posledica vlasti. Ne možemo sigurno za to optuživati nekog drugog. Ali ponavljam – nije došlo do transformacije kako je trebalo i kako se očekivalo. Tako meni to djeluje u ovom trenutku. S druge strane i mi trpimo to, samo smo mi imali jedan sistem koji je bio potpuno drugačiji. Kod nas se se nije desio “5. oktobar”, već se sve odigralo mnogo kasnije, 30. avgusta 2020. godine na izborima".

- Kao premijer bili ste češće u nezvaničnim posjetama Srbiji nego u zvaničnim. Jesu li odnosi sa vlastima u Beogradu pred kraj vašeg mandata zahladneli?

"Imao sam dvije nezvanične i jednu zvaničnu posjetu Srbiji, sticajem okolnosti. Mogu samo da kažem da smo mi sve stvari koje smo dogovorili na tom sastanku ispoštovali. Sad je ostala ova formalna stvar oko razmjene ambasadora. Mislim da se ta procedura pokrenula. Bio sam na Sajmu vina tokom posjete, mislim da je bio još jedan sastanak vezano za energetiku. Ovdje je mnogo priče o uticaju vlasti iz Srbije, ali dok sam ja bio premijer oni nisu vršili pritisak na Crnu Goru. Oni imaju svoje favorite, da li na to imaju pravo ili ne, neka građani sami sude, ali da je bilo nekih većih problema – zaista ih nisam identifikovao ni na koji način. Mi bi trebalo da radimo sve da se ti odnosi unaprede".

-Kako ste vi vidjeli događaje u Banjskoj od prije manje od dva mjeseca? Vjerujete li da je oružani sukob mogao da se dogodi bez znanja vlasti u Srbiji?

"Nisam nesklon da to kažem, ali moram da naglasim da je to što se desilo stvorilo najveću štetu vlastima u Srbiji. U tome jedino ne vidim logiku, jer je ta čin stvorio ogroman problem Beogradu. To je kad govorim o političkim posledicama, a imali smo i tragične posledice, jer su tamo ubijeni ljudi".

- Ali mi nešto i ne vidimo te političke posledice..

"Vi ne vidite, ali ja mislim da je to značajno narušilo kredibilitet vezano za ono što je bila pozicija Srbije prije toga. Pregovori su bili dosta nategnuti i većina njih je isticala da je krivica na drugoj strani…".

- Konkretno, na Aljbinu Kurtiju?

"Tako je. Kritikovan je od strane međunarodne zajednice da nije kooperativan. On je sve vrijeme iznosio stavove, da budem jasan i sa mnom na sastancima, da se tamo okupljaju neke kriminalne grupe, da se vrše neke kriminalne aktivnosti i da imaju probleme sa ljudima koji peru novac. Nije govorio o konkretnim imenima, ali je govorio da tamo nešto postoji i onda se desila ova situacija".

- Šta vi time želite da kažete? Da je ispalo da je on u pravu?

"Vjerujete da posle svega što desilo, teško je reći da nije bio u pravu. Ja ne kažem da je on direktno mislio na te grupe, ali on je stalno imao ta upozorenja".

- Pa dobro, i Vučić je apelovao i govorio da “na Kosovu vri i da postoji opasnost od sukoba”.

"Ja ne bih voleo to. Rekao sam šta mislim o tome. Smatram da bi Albanci i Srbi trebalo da probaju pomirenje. To je stvar koju nisu probali, sve ostalo su probali. To važi i za nas ostale. To je moja poruka vezano za odnos između Kosova i Srbije".

OPŠIRNIJE NA NOVA.RS.

(Izvor: portal Nova.rs)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:54