/ Сједница Административног одбора
07/07/2021 u 14:18 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Одбор тражи укидање имунитета Ивановићу, од кривичног гоњења чува Кнежевића и Краповића

Административни одбор није изгласао сагласност за одобрење за покретање кривичног поступка и против Зденке Поповић, Милуна Зоговића и Владана Раичевића

Административни одбор одржава 17. сједницу. Далиборка Пејопвић (ДПС) казала је да ће та партија гласати за свако скидање имунитета, укључујући и припаднике њихове партије, односно Петра Ивановића. Одбор није изгласао сагласност за одобрење за покретање кривичног поступка против Зденке Поповић, четири члана су била за, а седам против. Против ње је раније поднијета кривична пријава због кршења мјера НКТ-а. Одбор није сагласан да се предложи Скупштини Црне Горе да да одобрење да се притив Милана Кнежевића покрене кривични поступак због кривичног дјела спречавање службеног лица у вршењу службене радње. Четири члана Одбора су била за, а седам против.

image
Кнежевић и Краповић

Такође, Одбор није сагласан да се предложи Скупштини да да одобрење да се притив Милуна Зоговића покрене кривични поступак због инцидента у Скупштини. Четири члана Одбора су била за, а седам против. Није подржан ни захтјев да се предложи Скупштини да одобри да се притив Владана Раичевића покрене кривични поступак. Његов пас је напао и нанио попвреде двијема особама због чега је поднијет оптужни предлог. Није дошло до сагласности да се предложи Скупштини укидање имунитет и покрене кривични поступак притив Драгана Краповића. Специјално тужилаштво га терети за стварање криминалне организације, злоупотребу службеног положаја путем подстрекавања.

image
Петар Ивановић - Дан архива

Одбор је изгласао да се предложи Скупштини да укине имунитет и да се одобри да се притив Петра Ивановића покрене кривични поступак. СДТ га терети да је прекорачењем граница службених овлашћења и невршењем службене радње другоме прибавио имовинску корист која прелази 30.000 еура и другоме нанио штету. То је учинио, како је навео тужилац, приликом располагања и додјеле крајњим корисницима средстава уговора о кредиту  закљученог између Фонда за развој Абу Даби и Инвестиционо развојног фонда Црне Горе.

- Позвани су да у раду учествују в. д. врховног државног тужиоца Дражен Бурић и главни специјални тужилац Миливоје Ктанић. Позвани су подносиоци захтјева да образложе захтјеве за одобрење да се покрене кривични поступак: Иван Гачевић, тужилац ОДТ Пљевља, Ивана Вуксановић тужитељка ОДТ Подгорица и тужитељка ОДТ Никшић Вјера Мићуновић- саопштено је из Скупштине.

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

На реду је прва тачкла дневног реда, захтјев Основног државног тужилаштва Пљевља за укидање имунитета Зденки Поповић, посланици у Скупштини Црне Горе.

Тужилац ОДТ Пљевља Иван Гачевић казао је да је Управа полиције, ОБ Жабљак, поднијело ОДТ Пљева, кривичну пријаву против Зденке Поповић, Крста Копривице, Младена Милићевића, Дарка Шљиванчанина, Здравка Крстајића и Поповић Пера због непоступања по порписима за сузбијање вируса корона.

- Пријављена лица су, како је представљено пријавом, достављали на кућне адресе намирнице и друге потрепштине, а да за то нису имали одобрење Националног координационог тијела за сузбијање заразне болести. Признали су извршење кривичног дјела. Према њима се примјенио инстиут одложеног кривичног гоњена, уплатили су одређени износ новца и у односу на њих је пријава одбачена. У односу на Зденку Поповић, није пристала на тај институт и није заинтересована да се на тај начин оконча поступак, вансудским путем- казао је Гачевић.

Псланик Демократа Владимир Мартиновић казао је да двије полицијске патроле нису видјеле тада ништа спорно, а након тога је Поповић учинила хуману ствар. Истакао је да нису прекршене мјере, те да је ово политички монтиран случај, а да jе НКТ неуставно формирано тијело.

image
Владимир Мартиновић

- Ово је политички инструиран захтјев, јер је ово селективна правда - навела је посланица Бранка Бошњак (ДФ).

Далиборка Пејовић (ДПС) казала је да ће та партија гласати за свако скидање имунитета, укључујући и припаднике њихове партије, односно Петра Ивановића.

image
Бранка Бошњак

Предраг Булатовић (ДФ) рекао је, поред осталог, да је дошло до посрунућа права у Црној Гори, да су институције о којима говоре заробљене и да су радиле незаконито. Момо Копривица ( Деморкатска ЦГ) јер истакао да имунитет није лична привилегија, него је то установљено у јавном општем интересу.

Одбор није изгласао одобрење за покретање кривичног поступка против Зденке Поовић, четири члана су била за, а седам против.

image
Далиборка Пејовић

На реду је друга тачка, захтјев ОДТ Подгорица за одобрење кривичног гоњења против посланика Милуна Зоговића и Милана Кнежевића.

- На основу кривичне пријаве ЦБ Подгорица је формиран предмет и представљено је пријавом да је у Скупштини Црне Горе дошло до нарушавања реда предметне ноћи, у току девете сједнице а за вријеме одлучивања о гласању за предлог Закона о слободи вјероисповјести. Том приликом посланици Андрија Мандић и Милан Кнежевић су пришли столу предсједника скупштине и изчупали микрофон и уређај за евиденцију гласања. У поступку су салсушани осумњичени, већи број свејдока, оштећени. Обављен је увиђај, постоје видео записи цијелог догађаја - појаснила је, поред осталог, тужитељка Ивана Вуксановић.

image
Ивана Вуксановић

Предраг Булатовић је истакао да је овај инцидент дигнут до нивоа да се први пут у Црној Гори, Европи, да је на један незаконит начин похапшен читав клуб посланика ДФ-а. Сматра да су тада на неуставно лишени слободе, те да је ово ријеч о класичном политичком прогону.

- Што се тиче овог предмета, ово је наставак безочног прогона ДФ-а. У Скупштини је то вече више било опсадно стање, више је било полицајаца који су били врло дрски. Тај дан је поклекла Скупштина, била је наредба прогона Демократског фронта - нагласила је Бранка Бошњак.

Одбор није изгласао да се предложи Скупштини Црне Горе да да одобрење да се притив Милана Кнежевића покрене кривични поступак због кривичног дјела спречавање службеног лица у вршењу службене радње. Четири члана Одбора су била за а седам против.

image
Предраг Булатовић

- Исти су разлози као и за Кнежевића. Пријавом је представњено да се те вечери Зоговић попео на столицу и обратио полицајцима повишеним тоном, подигнутим прстом, ријечима "Доље руке бре, не дирајте никога, кидаћемо вам руке једну по једну". Након краћег времена напао је тадашњег предсједника Скупштине Ивана Брајовића и гађао га пластичном флашом- тужитељка Ивана Вуксановић.

image
Милун Зоговић

Одбор није изгласао да се предложи Скупштини Црне Горе да да одобрење да се притив Милуна Зоговића покрене кривични поступак. Четири члана Одбора су била за, а седам против.

image
Вјера Мићуновић

На реду је трећа тачка дневног реда, захтјев ОДТ Никшић за одобрење кривичног гоњења Владана Раичевића.

- ОДТ Никшић поднијело је оптужни предлог због сумње да је починио изазивање опште опасности. Због основање сумње да је супротно правилнику о начину држања опасних паса и начина држања љубимаца, изазвао опасност за животе и тијела Д.К. и малољетне особе, јер опасног није држао у простору из којег не може да побјегне, нити је истакао знак да се ради о опасном псу. Пас је изашао и ујео оштећене- појаснила је, поред осталог, тужитељка Вјера Мићуновић.

Одбор није изгласао да се предложи Скупштини да да одобрење да се притив Владана Раичевића покрене кривични поступак.

image
Миливоје Катнић

На реду је тачка четири, захтјев Специјалног тужилаштва за одобрење кривичног гоњења Драгана Краповића. Главни специјални државни тужилац Миливоје Катнић навео је разлоге због чега треба скинути имунитет Карповићу.

- Поднијета је кривична пријава од стране Управе полиције против Карповића 25.6.2020. године због сумње да је извршио стварање криминалне организације, злоупотребу службеног положаја путем подстрекавања и позивање на отпор. Почетком јуна 2020. организовао је криминалну организацијун ради стицања незаконите моћи...Подстрекавао је службена лица и грађане на кривична дјела- појаснио је, поред осталог, Катнић.

Момо Копривица је казао да је овај случај типичан примејр политичког прогона.

Одбор није изгласао да се предложи Скупштини да укине имунитет и да се одобри да се притив Драгана Краповића покрене кривични поступак. Три члана су била за, седам против.

image
Момо Копривица

На реду је пета тачка , захтјев СДТ за кривично гоњење Петра Ивановића.

- Након извиђајног поступка СДТ је Специјално полицијско одјељење поднијело кривичу пријаву због сумње да је Петар Ивановић, и друга лица, починио злоупотребу службеног положаја. Достављени су докази уз кривичну пријаву, саслушана су одређена лица у својству грађана као оснивачи правних лица коринсика кредита. Ивановић, бивши министар пољопривреде и руралног развоја је, како се сумња, у току 2015. године, прекорачењем граница службених овлашћења и невршењем службене радње другоме прибавио имовинску корист која прелази 30.000 еура и другоме нанио штету. То је учинио приликом располагања и додјеле крајњим корисницима средстава уговора о кредиту зајму закљученог између Фонда за развој Абу Даби и Инвестиционо развојног фонда Црне Горе у износу од 50 милиона долара- појаснио је Катнић.

Пејовић је навела да је јавно Иванановић казао да се неће позивати на имунитет. Одбор је изгласао да се предложи Скупштини Црне Горе да укине имунитет и да се одобри да се притив Петра Ивановића покрене кривични поступак. Одлука је донијета једногласно.

image
Миливоје Катнић и Дражен Бурић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:02