Војиновић, Шукурица и Мугоша / -SR
08/12/2021 u 08:38 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас наставак поступка за избор челника ДИК: Бирају између Мугоше, Војиновића, Шукурице и Медојевића

Кандидати за челника ДИК-а су Никола Мугоша, правни савјетник у ДИК-у, Јован Војиновић, дипломирани правник из Бара, као и Амер Шукурица и Никола Медојевић, адвокати из Подгорице

Предсjедник Административног одбора Милун Зоговић заказао је данас сједницу тог скупштинског радног тијела, на чијем дневном реду ће се наћи тачка Наставак поступка именовања предсjедника Државне изборне комисиjе (ДИК). Данашња сједница представља наставак сједнице Административног одбора започете 30. јула ове године када је обављено консултативно саслушање кандидата пријављених на јавни конкурс за именовање предсједника ДИК-а. Тада су на сједници саслушана три од четири пријављена кандидата и то Никола Мугоша, правни савјетник у ДИК-у, Јован Војиновић, дипломирани правник из Бара, и Амер Шукурица, адвокат, док се Никола Медојевић, адвокат из Подгорице, није одазвао позиву за саслушање, мада, како је нагласио предсједавајући одбором, то и није законска обавеза кандидата већ само добра воља, те да то неће утицати на коначну одлуку.

Замјеник предсједника Луиђ Шкреља је за "Дан" казао да је данашња сједница уствари наставак започете сједнице крајем јула ове године када су саслушани кандидати за челника ДИК-а.

– Комплетна процедура је одавно завршена, тако да чланови одбора данас само треба да се изјасне за једног кандидата. Вјерујем да ћемо то успјети да одрадимо, односно да ћемо наћи кандидата који ће добити минимум седам гласова чланова одбора – казао је Шкреља.

Он је подсјетио да је избор предсједника најважније изборне институције (ДИК) требало да се заврши одавно, те да је то био апел не само домаће, већ и међународне инстанце.
Челна позиција у ДИК-у је упражњена од 17., када је на сједници Скупштине разријешен дотадашњи предсједник Алекса Ивановић.

Ивановић jе разриjешен на предлог Административног одбора, због одбиjања ДИК-а да 28. децембра прошле године верификуjе мандат Суади Зороњић са посланичке листе "Црно на биjело", коjа jе на тоj позициjи требало да замиjени посланика Филипа Аџића.

Према Закону о избору одборника и посланика, предсjедника ДИК-а именуjе Скупштина, на предлог Административног одбора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 02:27