/ Фото: MONDO/GORAN SIVAČKI
11/04/2022 u 16:41 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Америчко министарство финансија увело санкције Светозару Маровићу

Маровић је ухапшен 2015. године због сумње да је учествовао у низу коруптивних радњи у Будви

Министарство финансија Сједињених Америчких Држава увело је санкције против некадашњег предсједника Србије и Црне Горе Светозара Маровића, због, како је саопштено, дестабилишућег и корпутивног дјеловања у региону.

- Овакво дјеловање подрива владавину права, економски раст и људима у државама региона ускраћује могућности и стабилност. Људи који су данас обухваћени санкцијама престављају озбиљну пријетњу по регионалну стабилност, повјерење у институције и аспирације оних који траже демократску и правичну владавину у региону Западног Балкана - саопштио је замјеник секретара у америчком министарству финансија Брајан Нелсон. 

Маровић, који је био и замјеник предсједника Демократске партије социјалиста, ухапшен је 2015. године због сумње да је учествовао у низу коруптивних радњи у Будви.

Он је, по оптужници, користио свој утицај како би остварио незакониту добит, а на штету државе Црне Горе, која је износила скоро 13 милиона еура.

Маровић је 2016. године потписао споразуме о признању кривице и осуђен је на казну затвора.

У међувремену је побјегао у Србију, а Црна Гора и дан данас чека на његово изручење.

Одговарајући на питање да ли САД имају механизме да помогну изручење Маровића Црној Гори, Амерички званичник је казао да очекује да све земље региона покажу посвећеност расвјетљавању корупције и привођењу оних који се терете за корупцију. 

САД је осим Маровића данас санкције увео и Николи Груевском и Саши Мијалкову из Сјеверне Македоније, Акифу Ракипију и Или Ндроки из Албаније, Асиму Сарајлићу и Гордани Тадић из Босне и Херцеговине.

Из Стејт Департмента наводе да је Груевски био умијешан у коруптивна дела која су укључивала злоупотребу политичког утицаја и положаја за оставрење личне користи, "конкретно, постоје вјеродостојне информације да је Груевски злоупотријебио службени положај тражењем и примањем мита, да је проневјерио јавне финансије и умијешао се у изборне процесе како би стекао корист за себе и своју партију".

Како наводе, Сарајлић је такође злоупотребио свој положај у вези са великим државним предузећем БиХ Телекомом. У овом својству, Сарајлић је лично примао наплату од кандидата за посао у замјену за позиције, и на други начин вршио утицај на процес запошљавања.

Гордана Тадић је такође таргетирана, на основу Е.О. 14033, за одговорност или саучесништво у,  директну или индиректну укљученост у радње или политике које поткопавају демократске процесе или институције на Западном Балкану.

-Предузели смо ове акције као одговор на ове претходне умијешаност званичника у значајну корупцију. Њихови поступци су подрили владавину закона, демократских институција и јавних процеса у обе земље и нарушили повјерење јавности у њихове владе - наводи се у саопштењу Стејт Департмента.

На ажурираној листи америчког Министарства финансија из Црне Горе налази се и некадашњи генерал-пуковник Југословенске народне армије Павле Стругар.

Примјена санкција

-Као резултат данашње акције, сва имовина и интереси у имовини наведених лица или ентитети која се налази у Сједињеним Државама или у посједу или контроли америчких особа, мора бити блокирана и пријављена ОФАЦ-у (Канцеларија за контролу имовине странаца) – наводе из Министарства финансија САД-а.

Додају да прописи ОФАЦ-а генерално забрањују све трансакције америчких особа или особа унутар (или у транзиту) Сједињених Америчких Држава које укључују било какву имовину или приходе од имовине одређених или на други начин блокираних лица.

Особе из САД могу се суочити са грађанским или кривичним казнама за прекршаје Е.О. 14033.

Крајњи циљ санкција није кажњавање, већ постизање позитивне промене у понашању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 16:55