/ - Асим Андрић
16/11/2021 u 10:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Андрић: Капитални буџет локалне управе за 2022. пет пута већи у односу на планирана улагања

У прилог томе говори и чињеница да је предложени нацрт капиталног буџета локалне власти у Бару за 2022. годину готово пет пута већи у односу на оно што су планови Владе Црне Горе, наводи он

Не желимо да будемо дежурни и необјективни критичари дјеловања Владе Црне Горе како су то чиниле политичке структуре које данас чине власт у неком ранијем периоду поручио је Асим Андрић, члан Главног одбора и одборник ДПС у СО Бар.

-За разлику од таквог политичког дјеловања, цијенимо напор свих структура власти и политичких субјеката, укључујући и ГП УРА, који на било који начин дају подршку оним пројектима које је локална управа делегирала према Влади Црне Горе у октобру мјесецу ове године. То јесте и мора бити начин да кроз заједничко дјеловање, без обзира на политичке разлике и партнерство, дајемо замајац реализацији важних пројеката у нашој локалној заједници. Међутим, не смијемо дозволити да зарад стицања јефтиних политичких поена или стабилизације уздрманог рејтинга ГП УРА грађани наше општине, наши суграђани, комшије, буду предмет манипулације различитим и нетачним информацијама или представљањем тих података на начин који не одговара истини-наводи он.

Додаје: "Дакле, стојимо чврсто на становишту да је град Бар предлогом Буџета Владе Црне Горе за 2022. годину којим је планирано око 2 милиона еура или 51,56 еура по глави становника третиран на крајње дискриминаторски начин".

-У прилог томе говори и чињеница да је предложени нацрт капиталног буџета локалне власти у Бару за 2022. годину готово пет пута већи у односу на оно што су планови Владе Црне Горе.Како би грађани имали прецизнију и јаснију слику о износу опредјељених средстава државним буџетом, само ћемо навести неколико пројеката и износа опредјељених средстава, а све податке је веома лако провјерити у нацрт Буџета Владе Црне Горе за 2022. годину- наводи он.

Додаје: 

- За реконструкције пута Свети Иван – Каменички мост издвојена су средства од 500.000 еура, а чија је процијењена инвестициона вриједност 11 милиона еура. Управо онако како сте и рекли у саопштењу, довољно за “санацију”.

- За реконструкцију регионалног пута Владимир – Острос, планирано је 30.000 еура, што је недовољно за санацију ударних рупа.

- За пројекат изградње Дневног центра за дјецу са сметњама у развоју, за који је Општина Бар финансирала идејно архитектонско рјешење и главни пројекат, планирано је 320.000 еура, што није довољно ни за грубе грађевинске радове.

- За изградњу дјечијег вртића у Бару планирана су средства у износу од само 20.200 еура.

- За реконструкцију Дома културе у Бару опредјељен је износ од 170.100 еура, што ће бити довољно само за израду техничке документације, а о реконструкцији да и не говоримо.

- За санацију Дворца краља Николе опредјељено је 200.000 еура, а свима је јасно да без додатног обезбјеђивања средстава из локалног буџета овај пројекат није могуће реализовати.

- За изградњу граничног прелаза Цкла – Зогај опредјељена су средства од 433.100 еура, иако сви добро знамо да је у 2020. години закључен уговор са извођачем радова на износ од преко 700.000 еура.

- За наставак уређења обалне зоне у Сутомору планирано је 215.000 еура, недовољно за завршетак ИИ фазе пројекта чија је процјењена вриједност близу 1 милион еура.

Нажалост, у предлогу буџета своје мјесто није нашао пројекат изградње фискултурне сале у Мркојевићима, као ни остали предлози локалне управе као што су Потходник у Шушању, Олимпијски базен у Бару и регионални пут Вирпазар – Суторман - Бар.

-Све ово довољно говори какав однос Влада Црне Горе односно политичке структуре које чине државну власт имају према нашем граду и грађанима Бара, посебно у смислу манипулисања одређеним информација који не одговарају истини или како већ рекосмо, које служе за стицање јефтиних и краткорочних политичких поена. Без обзира на то, локална управа ће кроз свој капитални буџет учествовати у реализацији многих пројеката и на тај начин ће посвећено радити на даљем развоју града, а о појединачним заслугама било којег политичког субјекта најбољи суд даће грађани већ у мају наредне године-поручио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:20