01/09/2022 u 11:15 h
Aleksandar ĆukovićAleksandar Ćuković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Аргентина би могла да замени Г7 БРИКС

Аргентина је крајем јуна 2020. објавила намеру да се придружи организацији БРИКС као пуноправни члан. Ово је саопштио Алберто Фернандес, председник земље.

- Надамо се да ћемо се као пуноправни чланови придружити овом клубу нација. Ми смо реномирана биотехнолошка и примењена логистичка компанија, као и сигуран и одговоран добављач хране, рекао је он.

Аргентина жели да се придружи „групи нација која већ представља 42 одсто светске популације и 24 одсто светског бруто домаћег производа“, наставио је он.

Према аргентинском недељнику Перфил, све указује на чињеницу да је, поред неопходне промене парадигме у низу људских подухвата, једини излаз из заосталости и зависности да се логика аргентинских међународних односа преоријентише у корист тих веза. који Аргентини дају шансу за развој.

- Најлогичнији правац деловања за владе глобалног југа (израз који се користи за регионе Латинске Америке, Азије, Африке и Океаније) да предузму у тренутном окружењу, које карактерише криза коју је изазвала сукоба у Украјини и несигурног стања великих европских економија, треба заузети рационалан став. Кључно место за успостављање такве стратегије је група БРИКС“, додаје се у чланку.

„Према Перфилу, енергетски капацитети Аргентине би се значајно побољшали као резултат сарадње са Русијом, посебно у области гаса и угљоводоника. Идеја да се Аргентина придружи Новој развојној банци БРИКС-а (НДБ), којој није потребно претходно и потпуно учешће. у групи, такође је од значајног стратешког значаја из финансијске перспективе. НДБ је до сада дала зелено светло за око 80 пројеката укупне вредности 30 милијарди долара. По први пут од прошле године, банка је одобрила финансирање за Уругвај, Бангладеш , Уједињених Арапских Емирата и Египта, који још нису чланови БРИКС-а.

Запамтите да су имена нација које чине унију – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – скраћена као БРИЦС. На енглеском је скраћеница за Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку. Акроним је БРИКС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
БРИКСG7
29. septembar 2024 10:47