Ђукановић, Перовић / - фото: Колаж портал Дан
03/04/2022 u 18:56 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСК не поступа по пресуди против Ђукановића

Било да су у питању предсjедник државе или Владе Црне Горе, министри, посланици, судиjе или тужиоци, свим тим предметима Агенциjа приступа са истим нивоом озбиљности, ажурности и професионалности, кажу у АСК

Агенција за спречавање корупције (АСК) ни након више од годину и по дана од пресуде Управног суда није донијела одлуке у односу на предсједника државе Мила Ђукановића иако им је суд дао рок да то ураде за 30 дана. Наиме, Управни суд jе у септембру и децембру 2020. године донио двиjе пресуде коjе су се односиле на путовање предсjедника Ђукановића и посланика Бранимира Гвозденовића у Дубаи, те чињеницу да ниjедан од њих ниjе приjавио веома скупо путовање као поклон од Душка Кнежевића. У jануару 2021. Управни суд jе донио пресуду да се АСК морала бавити имовином Мила Ђукановића у никшићком селу Кочани, а у фебруару и пресуду коjом се поништава одлука АСК у случаjу неприjављених трошкова љетовања Бранимира Гвозденовића у Сен Тропеу.

У међувремену, АСК је у случају нове владе донијела одлуке којима је утврдила да је већина министара прекршила закон или угрозила јавни интерес. Због тога што ниjесу приjавили све приходе и имовину, АСК је утврдила да су премиjер Здравко Кривокапић и већина његових министара прекршили Закон о спречавању корупциjе. Агенциjа jе издала прекршаjне налоге коjима су jавни функционери Младен Боjанић, Jелена Боровинић Боjовић, Оливера Ињац, Jаков Милатовић, Ђорђе Радуловић, Тамара Срзентић, Ратко Митровић и Кривокапић кажњени новчаним казнама у износу од по 500 еура. На мети су биле и одлуке Министарства финансија и социјалног старања, на чијем је челу Милојко Спајић, а против бившег министар правде Владимира Лепосавића је покренут поступак и утврђено угрожавање јавног интереса због изјаве током интервјуа.

Прије Радоњића потоп

У случаjевима егзотичних путовања Ђукановића и Гвозденовића, АСК jе раније циjенила да ниjе надлежна за поступање jер су се она десила приjе 2016. године, односно приjе формирања те институциjе. МАНС је указао да је АСК, на чиjем челу jе тада био Сретен Радоњић годинама доносила управо овакве одлуке, и поред чињенице да постоjи више пресуда коjима се дефинитивно утврђуjе да jе АСК правни наследник претходне Комисиjе за спречавање конфликта интереса. У случаjу имовине Ђукановића у Кочанима, Управни суд jе утврдио да jе рjешење АСК-а било "паушално и произвољно", те да не садржи обjашњење како jе Агенциjа утврдила да Ђукановић ниjе кршио закон.

– Иако jе оспорене одлуке донио претходни директор, обавеза нове директорице Перовић jе била да поступи по пресудама Управног суда и поново отвори поступке у овим случаjевима – поручили су раније из МАНС-а.

У АСК за "Дан" кажу да не пазе на предсједника и не одуговлаче са доношењем одлука да ли је прекршио или не Закон о спречавању корупције, већ наводе да је Влада крива због тога јер им није дозволила запошљавање службеника који би радили на управним поступцима.

– Као што смо у обраћањима jавности више пута истицали, у Одсjеку за покретање управних, прекршаjних поступака и поступање по захтjевима за слободан приступ информациjама Агенциjе за спречавање корупциjе, у претежном диjелу прошле и ове године, на управним поступцима био jе ангажован само jедан службеник. То jе последица односа извршне власти према Агенциjи, коjи се, између осталог, испољава кроз опструкциjу запошљавања нових кадрова – наводе у АСК на чијем је челу Јелена Перовић.

Истичу да "обим посла може да предочи податак да jе у раду око 400 управних поступака".

– Било да су у питању предсjедник државе или Владе Црне Горе, министри, посланици, судиjе или тужиоци, свим тим предметима Агенциjа приступа са истим нивоом озбиљности, ажурности и професионалности, поступаjући неселективно и на темељу закона. У поступцима коjи се воде против jавног функционера Мила Ђукановића, Агенциjа jе предузела све законом предвиђене процесне радње. Како jе, углавном, риjеч о догађаjима везаним за период од приjе пет до десет година, прибављање доказа jе отежано, што jе jедини разлог због кога jош ниjесу окончани ти предмети – тврде у АСК.

На питање да ли оволико чекање на одлуку у случаjу Ђукановића, у односу на неке друге функционере, ипак представља доказ да АСК пази на предсjедника и у његовом случаjу поступа пристрасно, у тој институцији одговарају одрично.

– Агенциjа за спречавање корупциjе, чиjу су реформску ориjентациjу и значаjан искорак у резултатима препознали и кључни међународни партнери, у првом реду Европска комисиjа, "пази", да искористимо израз из Вашег питања, искључиво на jавни интерес, владавину права и примjену законских прописа – наводе у АСК.

НВО МАНС је још у јуну прошле године указала да одлуке у случају Ђукановића касне, због чега су Савjет АСК позвали да покрене процедуру за разрjешење директорице Jелене Перовић "због резултата коjи у континуитету обесмишљаваjу антикорупциjске реформе, а поjединцима из претходне власти и даље обезбjеђуjу избjегавање одговорности за кршење закона".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:31