Ива Бајковић / - приватна архива
11/08/2021 u 12:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајковић: Одлагање пописа политички скандал

Сви знамо да у бирачком списку има наjмање 40.000 фантома, да на сваке изборе ДПС излази управо са том предношћу, ствараjући привид о своjоj снази и недодирљивости а у реалности jе другачиjе. Попис jе уjедно и jедини механизам са коjим се бирачки списак може квалитетно очистити, каже Бајковић

Наjава премиjера Кривокапића да ће попис становништва бити наjвjероватниjе одложен представља своjеврсан политички скандал и уводи Црну Гору у опасну зону функционисања као мултиетничке и мултиконфесионалне државе у неком будућем периоду, каже Ива Баjковић из Платформе ''За Црну Гору''.

Риjечима да jе то велики посао за коjи треба припрема, поставља се логично питање: коjи jе то посао Влада Црне Горе у протеклих осам мjесеци обављала па сада нема времена за оваj коjи jоj спада у редовну обавезу, иако су чак и наjдобронамjерниjи критичари упозоравали jош од jануара да се за попис треба ваљано припремити.

- Са друге стране, сви знамо да у бирачком списку има наjмање 40.000 фантома, да на сваке изборе ДПС излази управо са том предношћу, ствараjући привид о своjоj снази и недодирљивости а у реалности jе другачиjе. Попис jе уjедно и jедини механизам са коjим се бирачки списак може квалитетно очистити.

Неодржавањем пописа, пропуштамо прилику да се националне и идентитетске теме jедном за свагда ставе ад ацта и то не произвољним тумачењем, већ референтним статистичким подацима. Да поновимо, уколико се не одржи ове године, попис ће бити могућ тек након 2023.када ће по стандардима ЕУ бити укинуто национално и верско изjашњавање. Уколико се ово дозволи, остаће траjне националне фрустрациjе  коjе никада нису дониjле ништа добро, а наjбољи примjер за то jе распад бивше Jугославиjе и пораст неконтролисаног радикалног национализма - каже Бајковић.

Истиче да попис ниjе само статистика, већ културолошки и цивилизациjски процес обраде података.

- У овом тренутку jе за Црну Гору као друштво од немjерљивог значаjа његово одржавање, због саме чињенице да би управо на оваj начин, умjесто подjела ставили тачку на њих, jер би попис требао да буде чин слободног изражавања сопственог идентитета и припадности одређеноj вjерскоj заjедници.

Кључно jе онда питање, коме смета попис и слободно изjашњавање грађана - истиче Бајковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:17