/ Борис Бастијанчић
27/12/2021 u 14:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бастријанчић: Доследно слијеђење правних прописа уставно је добро и императив

Савјетник за уставни систем и правна питања предсједника ЦГ реаговао је поводом расписивања локалних избора у Општини Беране и Општини Улцињ

Борис Бастијанчић, савјетник за уставни систем и правна питања Предсједника Црне Горе, реаговао је поводом расписивања локалних избора у Општини Беране и Општини Улцињ .

- Према важећем Закону о избору одборника и посланика (чијим измјенама и допунама се не може приступити без остварене подршке квалификоване двотрећинске већине укупног броја посланика нашег највишег законодавног дома), конкретно његовом члану 14 став 1, избори за одборнике одржавају се најкасније 15 дана прије истека изборног периода одборника којима тече мандат. У сагласју са поменутим је и члан 36 став 2 Закона о локалној самоуправи, којим је утврђено да се избори за Скупштину одржавају најкасније 15 дана прије истека мандата Скупштине- саопштио је Бастијанчић.                                     

Како је навео, такође, ваља напоменути да мандат Скупштини општине Беране и Скупштини општине Улцињ не истиче у фебруару (како се минулих дана у медијском простору могло прочитати и чути), него у априлу 2022. године, јер се Скупштина општине сматра конституисаном избором њеног предсједника, узимајући у обзир записано у члану 39 став 6 Закона о локалној самоуправи.

- Цијенећи све претходно истакнуто, као и чињенице да је актуелни сазив  Скупштине општине Беране конституисан 12. априла 2018. године, а Скупштине општине Улцињ 25. априла 2018. године, те да им од тих датума мандат траје четири године, предсједник Црне Горе донијеће, у складу са својим надлежностима, позитивним прописима и стриктно дефинисаним роковима, Одлуку о расписивању избора за одборнике наведених локалних представничких тијела. Ријечју, избори у ове двије општине требало би да буду одржани у истом нерадном дану (недјеља), и то најксаније до 27. марта 2022. године. У том случају, а имајући у виду члан 14 став 2 Закона о избору одборника и посланика, који налаже да од дана расписивања избора до њиховог одржавања не може протећи мање од 60 ни више од 100 дана, већ од 17. децембра је почео да тече законски рок у којем је, коначно до 26. јануара наредне године, предсједник Црне Горе дужан да распише изборе за нови сазив Скупштине општине Беране и Скупштине општине Улцињ. Супротно, неповратно би се зашло у зону отвореног кршења принципа уставности и законитости, те потирања правне сигурности у политичком и правном систему државе- појаснио је предсједников савјетник.

Поручио је да стога, и данас као и раније, "упитна су заузимања слободнијих ставова о постојању својеврсног институционалног утркивања у остваривању надлежности предсједника Црне Горе и Скупштине Црне Горе поводом расписивања локаних избора и усвајања предлога Закона о допуни Закона о локалној самоуправи" .

- У блиској будућности биће познато да ли ће, овог пута, предметни општи правни акт по предвиђеној процедури правовремено стећи неопходну правну перфектност и својство извршности. Свакако, доследно слијеђење правних прописа, који творе црногорски правни поредак, уставно је добро и императив, те неупитан прилог остваривању владавине права и добробити друштва у цјелини- закључио је Бастијанчић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 10:07