фото: Скупштина / - фото: Скупштина
16/11/2021 u 20:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Црна Гора најдаље одмакла у процесу европских интеграција

Бечић је навео да су представници индонежанског парламента дошли у “малу, али најљепшу државу у Европи, чланицу НАТО савеза и државу која је прва сљедећа чланица Европске уније (ЕУ)”.

Црна Гора је најдаље одмакла у процесу европских интеграција, казао је предсједник Скупштине Алекса Бечић на састанку са делегацијом парламента Индонезије.

Он је рекао да Црна Гора, као и Индонезија, обилује природним љепотама и да постоји још сличности двије државе, попут његовања различитости, што сматра великим богатством обје земље.

Бечић је, како је саопштено из Скупштине, навео да су представници индонежанског парламента дошли у “малу, али најљепшу државу у Европи, чланицу НАТО савеза и државу која је прва сљедећа чланица Европске уније (ЕУ)”.

 - Он је истакао да је Црна Гора земља која је најдаље одмакла у процесу европских интеграција и пожелио да Индонезија што прије закључи преговоре о слободној трговини са ЕУ -  наводи се у саопштењу.

Бечић је казао да је то прва посјета званичника на највишем нивоу откад постоје дипломатски односи двије земље.

У том смислу, како је рекао, она је историјска и биће прекретница у односима Црне Горе и Индонезије.

Бечић је додао да угостити представнике државе са толиким бројем становника, потенцијалима, ресурсима и богатством различитости, представља велику привилегију и част за Црну Гору.

Чланови делегације парламента Индонезије, на челу са предсједником Одбора за интерпарламентарну сарадњу Фадлијем Зоном, саопштили су да чак 50 одсто становништва те државе чине млади.

Они су истакли да подстичу младе да се укључе у политику.

Наводи се да су похвалили чињеницу да и у црногорском парламенту има доста младих и квалитетних, али такође и искусних и промишљених људи у служби и међу посланицима.

Представници индонежанског парламента истакли су да у тој држави не постоји скепса када је у питању вакцинација против коронавируса.

- Већ да се становништво радо одазива на позиве за вакцинацију и да је сада ситуација код њих стабилна у односу на број становника, иако су у току љета били земља са највећим бројем заражених у једном дану - додаје се у саопштењу.

Представници индонежанског парламента навели су да се надају и да очекују да ће их Бечић посјетити на састанку Интерпарламентарне уније, који ће бити одржан на Балију у марту сљедеће године.

Из Скупштине су казали да је Бечић прихватио позив.

Саговорници су, како је саопштено, рекли да се надају да ће Црна Гора и Индонезија што прије успоставити безвизни режим, који би омогућио бржи развој сарадње, економије и валоризације туристичких потенцијала.

Бечић је казао да би то било сјајно не само за туризам, већ и за цјелокупне односе двије земље.

- Наши људи воле да путују у Индонезију, а Индонежани имају шта да виде у Црној Гори - додао је Бечић.

Он је навео да би требало да након укидања виза за људе који посједују дипломатске и службене пасоше, укину визе за све грађане Црне Горе и Индонезије.

На састанку је закључено да за бољу сарадњу потребно отворити конзултате у Подгорици и Џакарти, који би били одлична основа за отварање амбасада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 23:37