Пријем код Бечића / - IGOR SLJIVANCANIN
16/07/2021 u 10:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Бечић: Не постоји држава која на мањем простору има више потенцијала као што је то Црна Гора

Бечић приредио пријем у сусрет шестом засиједању Глобалног савјета за мир и толеранцију

Предсједник Скупштине Црне Алекса Бечић уприличио је синоћ свечани пријем за парламентарке и парламентарце из 40 држава свијета, на крају првог дана њихове радне посјете Црној Гори, а поводом одржавања шесте сједнице Глобалног савјета за мир и толеранцију.

Поред домаћина, предсједника Бечића, пријему су са црногорске стране присуствовали и предсједник Владе Здравко Кривокапић и министри економског развоја и вањских послова, Јаков Милатовић и Ђорђе Радуловић. Делегацију парламентараца предводили су предсједник Интерпарламентарне уније, господин Пачеко, предсједник Конгреса Гватемале, господин Родригез, предсједник Глобалног савјета за мир и толеранцију, господин Алџарван, предсједница Мађународног парламента за мир и толеранцију, госпођа Рестрепо, и предсједник Генералне скупштине Глобалног савјета за мир и толеранцију, господин Абугбал.

image

Пријем код Бечића

- IGOR SLJIVANCANIN

Предсједник  Скупштине Црне Горе је колегама из свијета пожелио добродошлицу и изразио задовољство што је од свих њих чуо утиске да су фасцинирани Црном Гором и њеним природним љепотама и ресурсима, те изразио очекивање да ће се сви они сигурно вратити у Црну Гору да је боље упознају и доживе. „Не постоји држава на свијету која на мањем простору има више потенцијала и ресурса као што је то Црна Гора“.

-Хвала вам на томе што ћемо у ових два дана обогатити историју црногорског парламента, јер чињеница да први пут у Црној Гори борави предсједник Интерпарламентарне уније и оволики број парламентараца из оволиког броја држава и руководство Глобалног савјета за мир и толеранцију јесте историјска“, истакао је на почетку свог пригодног обраћања предсједник Бечић. Он је високе госте упознао са повољном епидемиолошком ситуацијом и изразио увјерење да ће се тренд пада обољених и тренд раста вакцинисаних само наставити. „У Скупштини Црне Горе и у Црној Гори имаћете партнера за промовисање и његовање свих вриједности на којима почива Глобални савјет за слободу и мир, а то су мир, толеранција, демократија, људска права, слобода медија, родна равноправност, одрживи развој, и сл- закључио је Бечић.

Предсједник Глобалног савјета за мир и толеранцију, господин Алџарван истакао је да је ово историјски тренутак у којем се налазимо, „из разлога што се налазимо у овој мирној и лијепој држави и што имамо прилику да баш овдје, у овој држави, промовишемо мир и толеранцију“.

image

Пријем код Бечића

- IGOR SLJIVANCANIN

-Све је почело прије два мјесеца, када сам имао част да се састанем са НЈ.Е. господином Бечићем,  и наш сусрет је уприличен уз помоћ амбасадорке Набиле Алшамси. И тада је и почео наш врло значајни контакт, након тога сам позвао и предсједника Скупштине Гватемале и предсједника Интерпарламентарне уније, да се такође придруже овом догађају. И заиста је наше велико задовољство што можемо да пренесемо поруке из ове мирне земље и што можемо да учимо о вашој култури, јер, знате, овдје се налазе представници из 40 земаља из цијелог свијета и могу вам рећи да представници свих тих земаља подржавају визију Црне Горе и сви цијене ту визију Црне Горе, а такође су и вољни да раде и сарађују са вама, како бисмо сви заједно ширили вриједности о којима смо причали- изјавио је Алџарван.

Обраћајући се предсјендику Бечићу, он је истакао да од првог дана кад се састао са њим, почели су да разговарају о томе да би требало да направимо овакву посјету. „Можда је било десетак или петнаестак оних који нису били у могућности да дођу, међутим, све до јуче су нас звали да нас питају на који би начин могли да учествују у овом догађају. Што значи да сви воле Вашу земљу и заиста је част радити са Вама, и мислим да све ово шаље поруку колико је Ваша земља вољена, и важно је да ту поруку, колико је Ваша земља вољена, пренесмо и вашим грађанима. А воле је са свих страна свијета, из Латинске  Америке, Азије, Африке, Европе“, закључио је предсједник Глобалног савјета.

Присутнима се пригодним ријечима обратио и предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, који је гостима пожелио добродошлицу у државу мирољубих људи, који гаје слободарску традицију, што се, како је истакао, могло видјети и прошлогодишњом историјском смјеном власти на изборима. Мир и толеранција заиста јесу вриједности које су нам врло важне, као и одржавање пријатељских односа са свим државама на свијету, чему предметна посјета даје посебан печат, закључио је предсједник Кривокапић.

image

Пријем код Бечића

- IGOR SLJIVANCANIN

Пријем је била прилика коју су предсједник Скупштине Црне Горе и предсједник Глобалног савјета за мир и толеранцију искористили да размијене свечане плакете – захвалнице.

Поред већ набројаних, свечаном пријему су присуствовали сљедећи парламентарци који су у посјети Црној Гори: Едиола Бараха из Албаније, Конул Нурулајева из Азербејџана, Румен Фархана из Бангладеша, Саша Магазиновић из Босне и Херцеговине, Висенте Пауло Да Силва из Бразила, Роџер Нкодо Данг из Камеруна, Джени Алварез Вера из Чилеа, Зубеири Мохамед Ахамед из Комороса, Давид Гоурцонг из Костарике, Аридио Антонио Рејес из Доминиканске републике, Педро Фабрицио Виламар Жаком из Еквадора, Тесфаје Даба Вакјира из Етиопије, Ноел Нелсон Месоне из Габона, Дуај Антони Мартинез Салазар из Гватемале, Мухамед Маханера из Гамбије, Давид Сонгулашвили из Грузије, Ерик Хосе Алварадо из Хондураса,  Даве Акбаршах Фикарно из Индонезије, Абоулие Меите из Обале Слоноваче, Жанет Онгера из Кеније, Дастан Бекешев из Киргистана, Јакуб Адам С.А. из Либије, Хусеин Мохамед Латиф из Малдива, Вероника Делгадиљо из Мексика, Едуардо Жоаким Мулембве из Мозамбика, Фадил Зендели из Сјеверне Македоније,  Ике Екверемаду из Нигерије, Хавиер Ортега из Панаме, Блас Антонио Лано Рамос из Парагваја, Кауда Бабар из Пакистана, Даниел Федерико Оливарес Кортес из Перуа,  Гадзимурад Омаров из Русије, Папа Сања Мбаје из Сенегала, Асискумар Гахадиен из Суринама, Санди Арисол са Сејшела, Дилан Перера из Шри Ланке, Каролина Еспања Реина из Шпаније и Фаизуло Бароцода из Таџикистана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:24