/ - фото: Алекса Бечић
04/05/2022 u 19:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић шефици делегације ЕУ: Ако се одложе избори подносимо оставке на чланство у Одбору

Уколико се усвоји Предлог закона о допуни закона о локалној самоуправи, јасно је да је обесмишљено вођење било каквог дијалога, поручује он

Предсједник Демократа  Алекса Бечић  упутио је писмо шефици делегације Европске уније у Црној Гори амбасадорки Оани Кристини Попи.

Писмо преносимо интегрално: 

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Нј.Е. амбасадорка Оана Криситна Попа

Ваша екселенцијо,

Пет посланика Скупштине Црне Горе, представника нове нелегитимне парламентарне већине, поднијели су 28.04.2022. године Предлог закона о допуни закона о локалној самоуправи који се планира разматрати на сједници Скупштине Црне Горе која је сазвана за 05. мај.

Предложеним законом у свему супротно Уставу Црне Горе, Закону о избору одборника и посланика, Закону о Главном граду, предлаже се одлагање локалних избора у 14 јединица локалне самоуправе који су расписани или би требали бити расписани ових дана, а поред наведног се чак и дефинише да ће се исти одржати 30. октобра 2022. године, иако је одређивање датума одржавања избора у искључивој надлежности предсједника Црне Горе. Предложеним законом обухваћени су чак и Будва и Тиват, локалне самоуправе у којима је уведена принудна управа и у којима су по сили закона расписани локални избори за 5. јун.

Подсјећам да је Законом о избору одборника и посланика и Законом о Главном граду дефинисано да мандат скупштина општина и Скупштине Главног града траје четири године, те да ни питање истека четворогодишњег мандата није третирано предложеним рјешењима. Напомињем да овакав предлог закона ни садржински, ни суштински нема једнакости са Предлогом закона о допуни закона о локалној самоуправи који је тадашња парламентарна већина поднијела прошле године са циљем обједињавања избора у око двадесетак јединица локалне самоуправе, али који је ипак на крају повучен из скупштинске процедуре и о истом се Скупштина није изјашњавала.

Напомињем, такође, да се предложеним рјешењем не обједињавају, већ одлажу редовни локални избори, имајући у виду да је локалне изборе у свих 14 јединица локалне самоуправе предсједник државе могао да распише без било каквих формалних сметњи за 5. јун. Међутим, након парцијалног расписивања локалних избора и подношења поменутог Предлога закона, јасно је да се ради о координираној и унапријед осмишљеној акцији у потпуности супротној позитивним прописима и елементарној логици, а којом се жели као и на државном нивоу побјећи од суда грађана, односно избора, који су суштина сваке демократије.

Предметно рјешење је предложено без било каквих консултација или договора са опозицијом, уз потпуно заобилажење Одбора за свеобухватну изборну реформу и уз велике критике невладиног сектора којима свједочимо ових дана.

Уколико се усвоји Предлог закона о допуни закона о локалној самоуправи, јасно је да је обесмишљено вођење било каквог дијалога између политичких субјеката око питања гдје је нужна квалификована већина, те вас овим путем обавјештавам да ће наши представници у Одбору за свеобухватну изборну реформу уколико се усвоји овакав Предлог закона исти напустити и поднијети оставке на чланство у Одбору.

Срдачно,

Алекса Бечић, предсједник Демократске Црне Горе

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:15