Алекса Бечић
24/06/2021 u 20:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бечић: Није касно за дијалог, прихватљива Влада са политичарима

Бечић је нагласио да није за пријевремене изборе, јер је Црној Гори потребна стабилност

Предсједник Скупштине Црне Горе и лидер Демократа Алекса Бечић казао је у емисији Начисто, да му је прихватљива Влада са политичарима, ако постоји сагласност премијера Здравка Кривокапића.

Бечић је нагласио да није за пријевремене изборе, јер је Црној Гори потребна стабилност, али и казао:

-Свако ко сматра да ова Влада или било који појединац нема легитимитет, то врло лако може да тестира у Скупштини. Ако неко мисли да није рјешење у дијалогу и компромису, нека изволи, утврди и докаже да Влада нема легитимитет, и поднесе политичку одговорност за оно што се ја не залажем, а то су нови избори-навео је он.

Рекао је да, у случају одржавања избора, очекује да "сви ти појединци стану на црту" и челне позиције изборних листе.

"Коначно да утврдимо ко има колики легитимитет у Црној Гори".

Бечић је поновио да би волио да, као у неким европским земљама, постоји законска обавеза самосталног изласка партија на изборе.

"У сусрет свим изборима се праве одређене комбинаторике, одједном се појаве појединци који у том тренутку можда нису познати најширој јавности, неки други пођу у бекстејџ, нема их током кампања, сучељавања кандидата, предизборних емисија... и одмах након избора се обрачунају с оним ко је носио њихову листу, задрже мандате и држе нам лекције о легитимитету".

Бечић је казао како је увјерен да унутар Демократског фронта постоје појединци који виде политику различито од лидера тог политичког савеза и не слажу се са "бруталном кампањом" која се, како је казао, ових дана водила против њега, премијера Кривокапића и других представника власти.

Предсједник Скупштине је оцијенио да је парламент у претходних девет мјесеци успио да "исправи бројне неправде које је затекао". Као примјер је навео измијењени Закон о слободи вјероисповијести, увођење дјечјег додатака, бесплатних уџбеника за основце, повећање минималне зараде...

На питање гдје види излаз из актуелне ситуације и простор за договор између "зараћених страна" у оквиру парламентарне већине, Бечић је поновио да је то дијалог, разговор и евентуална реконструкција Владе, чије би оснаживање било плод договора између парламентарне већине и Владе.

Бечић је казао да се тренутно у бојкоту парламента налазе оне политичке снаге које раде на поларизацији друштва.

"Они који су знали у једном дану да кажу за мене да сам четник, други да сам издајник Срба, једни да сам руски, други да сам британски играч, амерички човјек... Можда ће им бојкот помоћи да схвате да сам само обичан човјек, који не служи било коме осим грађанима, који са својим тимом побјеђује подаништво, криминал, и остале пошасти у овом друштву".

Бечић је оцијенио да од 4. децембра прошле године актуелној Влади није дат "ниједан дан" повјерења, и подсјетио да су Демократе од старта показале безрезервну подршку.

"Са друге стране, они које је предводио господин Кривокапић, који су одлучили да предводи њихову листу на изборима... од првог дана имали смо константне нападе, неискреност, уцјене и условљавања."

Предсједник Скупштине Алекса Бечић казао је да никад није касно за дијалог између Владе и парламентарне већине, ако се жели доћи до рјешења.

"Дефинитивно је да смо против нових избора и рушења 42. Владе Црне Горе, и невођења дијалога и закопавања у оквиру политичког ровова с обје стране".

Отвара као потенцијално рјешење један отворен разговор који би, евентуално, довео до реконструкције, оснаживања и "освјежавања" актуелне Владе, имајући у виду да постоје одређене упражњене позиције и отворена питања.

"Све је то нешто што треба да буде предмет отвореног разговора и од почетка сматрам да у дијалогу Владе и парламентарне већине, и у сагласности обје стране и договор, реконструкција Владе би била излаз из ове ситуације".

Бечић је рекао да ће, ако се покаже да су Демократе и он подстакли иједну особу да се кандидује за Савјет РТЦГ-а, или да иједан изабрани члан новог Савјета има било какве везе са Демократама, истог трена поднијети оставку и напустити политику.

Бечић је казао да се бојкотом усложњава рад Одбора за свеобухватну изборну реформу.

Предсједник Скупштине је рекао да не треба искључити могућност да и политичари буду дио реконструисане Владе, гдје око тога постоји сагласност премијера и парламентарне већине.

"Показало се да у овом тренутку експертска влада има мањкавости", казао је Бечић, појаснивши да би представници странака са стручним референцама били добро рјешење.

"Ако је неко политичар, то не значи да нема стручне референце, да не може да буде дио Владе, напротив. Мислим да је ово моменат да дођемо до рјешења које ће истински оснажити Владу".

Оцијенио је да има "више него довољно" простора за оснаживање Владе.

Бечић је казао да је задовољан завидним резултатима надлежних у здравству са епидемијом коронавируса, као и економским мјерама за санирање посљедица епидемије, које су, како је казао, биле велики корак напријед.

Казао је да као проблем у раду Владе види мањак политичког искуства, те прегломазност одређених министарстава.

"Министарство просвјете, науке, културе и спорта је прегломазно, било који човјек, које год способности имао, тешко би могао одговорити изазовима тако обимног министарства".

То значи, како је рекао, да би евентуално требало разговарати о дијељењу тог или неких других ресора, гдје је "вријеме показало да један човјек тешко може одговорити изазовима".

Бечић је оцијенио и да је "изостао тимски дух" у раду одређених министарстава.

Бечић је указао да је Српска листа учествовала на изборима на Косову, ушла у Владу Косова, парламент, полагала заклетву на Устав Косова и слушала химну Косова.

"Они су 'патриоте', а ја сам 'издајник'."

"Они хоће да сачувају за себе отворена свака међународна врата. Србија уводи санкције Бјелорусији. Не можете то прочитати у медијима и таблоидима, а нас хоће да увуку у сукоб са међународном заједницом и да би можда олакшали повратак некима на власт. То им се неће дозволити", казао је Бечић.

Бечић је казао да се на Амфилохија данас позивају они којима није дозвољавао да дођу у Црну Гору, они које није позивао да буду "заједно са нама" на литијама, или они које је "духовно сахрањивао", и о њима изговарао најтеже ријечи.

На питање како се критике из Србије и РС суштински разликују од онога што је рекао митрополит Јоаникије или патријарх Порфирије који су "мало мекше" критиковали Резолуцију, Бечић је казао да је Јоаникије казао нешто са чим се у потпуности слаже.

"Изговорио је нешто што је изговорио посланик Копривица, образлажући наше амандмане и након што је посланик Ибрахимовић прихватио наше амандмане, када је рекао да треба осудити и да ће се то десити, све велике геноциде, масакре, злочине који су чињени и у Црној Гори".

Рекао је да ће Демократе увијек осудити све злочине о којима се говори.

Бечић је рекао како је увјерен да Јоаникије има "енергије и мудрости" да настави путем покојног митрополија Амфилохија.

Предсједник парламента се осврнуо и на "подвале и манипулације" о Резолуцији о геноциду у Сребреници, и наводима да је усмјерена против српског народа.

Оцијенио је да се ради о продуковању вјештачких тензија да би се сакрила истина.

"Био је циљ да сакрију да је Резолуција на далеко бољи начин штити интерес српског народа него слични акти које је доносила Скупштина Србије."

Подсјетио је да је у Резолуцију црногорског парламента ушао историјски амандман у којем се осуђује покушај приписивање злочина било ком народу, јер одговорност може бити искључиво индивидуална, те да Скупштина осуђује све злочине са простора бивше Југославије.

Бечић је истакао да тога нема Декларацији Скупштине Србије из 2010. године, те да се у њој злочин у Сребреници осуђује на начин утврђен пресудом Међународног суда правде. "И они се позивају на пресуду коју се ми позивамо, а то је да се десио геноцид као чин појединачне одговорности, а не колективне".

Подсјетио је и на изјаву Милорада Додика који је својевремено рекао да је геноцид у Сребреници неспорна чињеница.

На питање да појасни своју изјаву да је ДФ "послушник центра моћи" ван Црне Горе, Бечић је казао да лидери Фронта "не скривају" на коју се државу то односи.

"Они су на Бањи дан, кад сви православни вјерници уносе бадњак у свој дом, ишли у Београд и уносили бадњак у кабинет предсједника Србије. Они никад нису скривали одакле добијају политичку и другу помоћ."

"Имали сте кључне телевизијске куће које су се бавиле локалним изборима у Никшићу као да су кључни парламентарни избори у Црној Гори. Сумњиви појединци су куповали локалне портале у Херцег Новом, гле чуда, те портале који су раније били у власништву људи блиским ДПС-у, сада су продати и сада се налазе у власништву људи блиским врху државе Србије и људима из ДФ-а. И шта им је био задатак? Јесте ли примијетили да су нападли ДПС? Не. И тада су водили бесомучну кампању против мене и Демократске Црне Горе".

Лидер Демократа је рекао да би "спасење Црне Горе" било да та странка, умјерене грађанске структуре и мањинске партије имају више од 50 одсто подршке грађана, а да су "два пола која форсирају десничарску политику" испод те цифре, али да се мора руководити оним што је реално у овом тренутку.

Бечић је казао да му је драго да су представници међународне заједнице можда сада разумјели њихова становишта у поступку израде Закона о државном тужилаштву.

"Имали смо 'ригорознија' рјешења од онога што је коначно усвојено, јер смо рачунали да може доћи до злоупотребе од стране техничког састава Тужилачког савјета. Негдје смо ублажили ту норму и довели до онога прихватљивог за њих."

На питање да ли је добро што је директор Агенције за националну безбједност Дејан Вукшић именован на ту функцију без мишљења Скупштине, те да ли је на тај начин изигран парламент, Бечић је упитао да ли једно необавезујеће мишљење Скупштине, гдје неко мјесецима прави опструкцију, значи да Влада треба "годинама да чека" и буде без кључне особе у безбједносном сектору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:50