/ - фото: СКУПШТИНА ЦГ
24/12/2021 u 19:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић приредио свечани ручак за Шентопа и турску делегацију

Он је нагласио да је част за Црну Гору што је у свега неколико мјесеци угостила највише турске званичнике, предсједника Турске Ердогана и предсједника Шентопа

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, у част високог госта, предсједника Велике народне скупштине Републике Турске Мустафе Шентопа, који је боравио у званичној посјети Црној Гори, уприличио је свечани ручак.

- Пожеливши добродошлицу гостима у, како је казао, територијално малу, али природно и историјски богату земљу, земљу прелијепих ријека, језера, обала, планина и шума, земљу вјерских и националних различитости које јесу велико богатство и снага Црне Горе, предсједник Бечић је нагласио да наша земља Турску и њен народ у сваком тренутку посматра пријатељски и доживљава као истинске пријатеље. Он је истакао да је јасно да је Турска велика војна, економска и хуманитарна сила која је у овим временима пандемије приказала и потврдила опредиљеност и спремност да иступи и несебичну помоћ пружи онима којима је то било неопходно, упутивши хуманитарну помоћ бројним земљама, међу којима је била и Црна Гора- наводе у саопштењу.

Он је нагласио да је част за Црну Гору што је у свега неколико мјесеци угостила највише турске званичнике, предсједника Турске Ердогана и предсједника Шентопа.

-Данас смо заједнички закључили да смо тиме исписали најљепше странице у дугој историји наших односа, али и да су односи између двије земље на највишем нивоу у историји. То нас све заједнички радује. Поред унапређења политичких, парламентарних, културних веза сагласили смо се и радићемо на томе у наредном периоду јачамо економске везе двије земље, јер ту постоји огроман простор за сарадњу- поручио је предсједник Скупштине Црне Горе.

Оцјењујући да је предсједник Шентоп истински и доказани пријатељ Црне Горе, предсједник Бечић је подсјетио и да је, тада као посланик, прије десетак година, Шентоп био предсједник Групе пријатељства парламента Турске управо са Црном Гором.

- Знам да имате и породичну повезаност са овим дијелом Балкана, и више пута сте нам потврдили и доказали да заиста имате посебан осјећај и сензибилитет према овом дијелу Балкана и према Црној Гори- казао је предсједник Бечић.

Он је захвалио предсједнику Шентопу на потписивању Меморандума о сарадњи два парламета, препознајући да ће управо овакав споразум обезбиједити интензивнију сарадњу „наших одбора, наших група пријатељстава; обезбиједити додатно усавршавање наших службеника што је нама изузетно важно имајући у виду да пратимо трендове савремених иновација“. 

- Хвала вам на гостопримству које сте увијек показали приликом боравка и мог и свих других државника Црне Горе у вашој земљи. И нека ова ваша посјета, овај споразум који смо потписали, буду још један снажан камен у темеље наших односа и још једна јака формална претпоставка за њихово даље јачање у наредном периоду. Живјела наша сигурна заједничка будућност и да је вјечно пријатељство наших народа и наших држава- закључио је предсједник Бечић.

Изразивши задовољство што је имао прилику да посјети Црну Гору, предсједник Шентоп је потврдио и поручио да он јесте истински пријатељ Црне Горе и „званични пријатељ Црне Горе“, подсјетивши на свој ангажман у парламентарној Групи црногорско турског пријатељства.

- То је пријатељство које је забиљежено у нашим званичним биљешкама. И као што је предсједник Бечић истакао у свом говору моја породица води поријекло из Македоније и они су 1926. године емигрирали у Турску. Тако да када долазим на ове просторе, на Балкан, заиста имам један посебан осјећај и увијек сам срећан када имам прилику да посјетим Балкан- казао је предсједник Шентоп, додајући да тај осјећај среће додатно јача гостопримство са којим је увијек дочекан на овим просторима.

Он је нагласио да Црна Гора и Турска имају одличне, изузетне, односе, који се даље продубљују и учвршћују.

  - Током званичне посјете нашег предсједника Црној Гори потписани су споразуми и пуно је тема отворено. Себи смо задали циљ да робну размјену повећамо на 250 милиона долара“, казао је предсједник Велике народне скупштине Републике Турске.

Он је нагласио да Турска снажно поржава ЕУ интеграције Црне Горе и подсјетио да је 2017. године подржала приступање Црне Горе НАТО савезу. Шентоп је истакао и да Турска цијени значај Балкана као геостратешки изузетно важног и специфичног простора, а самим тим важног чиниоца стабилности и мира у ширем географском контексту. У овом региону Црна Гора заузима једну од најважнијих стратешких позиција. Такође, Црну Гору караткерише мултикултуралност, и људи који припадају различитим етничким заједницама, а који живе у миру и благостању- навео је предсједник Шентоп.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:13