FOTO. Demokrate / - FOTO. DEMOKRATE
08/09/2022 u 19:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Bečić: U korist države i naroda odričemo se i funkcije premijera i predsjednika Skupštine

Poslanice i poslanici, siguran sam da je moja poruka jasna. Fotelje su prolazne, a čast i obraz žive dovijeka, navodi on

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić oglsaio se povodom aktuelne političke situacije u Crnoj Gori.

Saopštenje prenosimo integralno:

Na samom početku želio bih prvo da čestitam građanima Crne Gore što imaju dovoljno strpljenja u situaciji hiperprodukcije kandidata za predsjednika Vlade i predsjednika Skupštine Crne Gore. To nije lako čak ni čitati, a kamoli vama kao pobjednicima izbora od 30. avgusta u tome i učestvovati.

Naime, jedna  grupa poslanika svakodnevno predlaže svog partijskog šefa za mandatara, a sa druge strane grupa ministara svog stranačkog šefa za mandatara. Nije im stran čak ni institut samokandidovanja i samoutrkivanja za jednu od ove dvije prestižne državne funkcije.

Poštovani građani Crne Gore, posebno vi koji ste 30 godina čekali demokratske promjene.

Nakon veličanstvene pobjede na prethodnim parlamentarnim izborima poslanici Demokrata bezuslovno su podržali nosioca izborne liste “Za budućnost Crne Gore” da bude mandatar. Odmah nakon toga bezuslovno smo podržali sastav 42. Vlade Crne Gore iako u toj Vladi nijesmo imali niti jednog ministra. 

Samim tim bezuslovno smo podržali nosioca druge izborne liste za prvog potpredsjednika Vlade. Obije izborne liste u toj Vladi su imale direktne i indirektne predstavnike u liku članova Vlade. Izborna lista Demokrata, jedina je izborna lista koja nije imala niti jednog predstavnika u Vladi Crne Gore. I pored činjenice da su obije izborne liste aktivno ili pasivno rušili sopstvenu Vladu, Demokrate su svom svojom političkom snagom branile 42. Vladu Crnu Gore u kojoj nijesu učestvovale.

Nažalost, nijesmo je odbranili. Formirana je 43. DPS Vlada. Odbili smo ponuđeno učešće u takvoj Vladi. Smijenjeni smo sa najviših državnih funkcija i dostojanstveno, bez pauza, bez trikova i sličnih blefova, otišli u opoziciju. 

S obzirom da su otpočeli pregovori u kojima aktivno i iskreno učestvujemo, naglašavam sljedeće:

Prvo, jedina smo pobjednička izborna lista, čiji nosilac u ovom sazivu Parlamenta, nije bio mandatar za sastav nove Vlade, a pri tome smo pojedinačno najjača partija ove pobjedničke parlamentarne većine. Dakle, iz iznijetih činjenica i demokratskih principa, mjesto mandatara pripada Demokratskoj Crnoj Gori.

Te časti i prestižne političke privilegije se, u ovom pregovaračkom procesu, koji se vodi u organizaciji NSD, ODRIČEMO u korist naroda i države Crne Gore.

Ako bi ovi pregovori rezultirali izborom mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, koji nakon ovog odricanja neće biti iz naše Partije, našoj partiji nesporno pripada mjesto predsjednika Skupštine Crne Gore.

I od ove prestižne političke funkcije, koju smo odgovorno obavljali, SE ODRIČEMO.

Prethodna odricanja od funkcija su naša mjera moralnosti u politici i jasan doprinos Demokrata da do dogovora dođe.

Ističem da se odričemo u korist naroda i države, a ne u korist bilo kog kandidata, koji je kandidovan ili samokandidovan.

Volja naroda Crne Gore je iznad bilo koje funkcije i bilo čije fotelje. Kao što vidite odricanja od funkcija i ostavke na funkcije nije nešto što boli, niti su smak svijeta. 

Poslanice i poslanici, siguran sam da je moja poruka jasna. Fotelje su prolazne, a čast i obraz žive dovijeka. 

Živjela Crna Gora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 16:13