Алекса Бечић на састанку предсједника парламената / - IGOR SLJIVANCANIN
24/09/2021 u 16:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић захвалио Орбану и Вархељију на континуираној подршци Црној Гори

Вархељи је додао да је Црна Гора отворила сва преговарачка поглавља, те похвалио то што се упркос томе одлучила за нови, изазовнији, преговарачки модел.

Предсједник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић, учествовао је на 10. састанку предсједника Парламената Југоисточне Европе о проширењу ЕУ, који се одржава у Будимпешти. 

Говорећи на тему „Могућности земаља да допринесу формирању будућности ЕУ“, Бечић се обратио одмах након предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана и комесара Европске комисије за проширење Оливера Вархељија који је у говору истакао да је свој мандат започео са јасним циљем да макар једна чланица Западног Балкана ускоро постане дио Европске уније.

Вархељи је додао да је Црна Гора отворила сва преговарачка поглавља, те похвалио то што се упркос томе одлучила за нови, изазовнији, преговарачки модел.

Састанак је био прилика да предсједник црногорског парламента упути изразе захвалности предсједнику Орбану и Влади Мађарске на подршци у интеграционим процесима земаља Југоисточне Европе, као и комесару Вархељију на пријатељској континуираној посвећености и унапређењу преговарачких процеса.

Бечић је, осврућући се на излагање комесара Вархељија истакао да “као предсједник Скупштине Црне Горе, земље која, како је истакао комесар, отворила сва преговарачка поглавља, а ја ћу додати и земље која која има 100 одсто усклађену спољну политику са политиком ЕУ, земље у којој имамо 80 одсто подршке грађана процесу ЕУ интеграција, земље која нема неких отворених билатералних питања која могу бити препрка на европском путу, желим да изразим наду и очекивање да ће се жеље, планови и циљеви комесара Вархељија, европских институција и свих нас заједно остварити и да ће најмање једна земља Западног Балкана до краја овог мандата Европске комисије бити у прилици да постане нова чланица ЕУ.

Том приликом он је поручио да само уједињена Европа, повезана заједничким вриједностима, успијева да одоли савременим здравственим, социјалним, безбједносним и другим изазовима. Бечић је казао да само уједињена Европа гарантује дугорочни мир, стабилност и напредак, те да гарантује најљепшу европску будућност државама чланицама Југоисточне Европе и њиховим народима.

Предсједник црногорског парламента је истакао да простор Југоисточне Европе не би требао да буде само географски дио Европе, већ важан културолошки, историјски, политички и економски центар европских вриједности.

Напомињући да су огромни неискоришћени потенцијали у дијелу изградње великих инфраструктурних пројеката, могућност туристичке сарадње и валоризације природних, културних и историјских ресурса, чвршћа и боља позиционираност ЕУ међу глобалним конкурентима, само неке од предности интеграционе сарадње земаља Југоисточне Европе са Европском унијом, предсједник Бечић, је указао и на значај успостављања заједничке контроле граница. Тиме би се, како је истакао, унаприједила безбједност свих земаља Европе, што би био значајан допринос заједничкој борби против тероризма, који представља све већу опасност за ЕУ.

 - Оно зашто интеграција земаља Југоисточне Европе у Европску унију мора бити на листи приоритета и зашто морамо дати свој максимум у овим процесима јесте јачање владавине права, унапрјеђење економског просперитета, усаглашавање легислативе са легислативом ЕУ, као и оснаживање међусобне сарадње, чиме бисмо постигли дугорочну стабилност овог региона, која је кључна и за стабилност цијеле Европе -  поручио је предсједник црногорског парламента.

Он је нагласио да остваривањем транснационалне сарадње држава које су у процесу приступања ЕУ, грађани Црне Горе добијају прилику да кроз пројекте које спроведе са сусједима ријеше заједничке проблеме, подстакну друштвени и економски развој и запошљавање, стекну искуство у коришћењу средстава Европске уније и достизању европских стандарда. 

Предсједник Бечић је истакао и да би усклађивање правних тековина земаља приступница са правним тековинама Европске уније, гарантовало правну сигурност и подстакло повећање страних инвестиција, чиме би се смањила потреба емиграционих процеса и прекинуо тренд одлива младих људи из земаља Југоисточне Европе.

 - Ово би имало позитиван утицај на старе и нове чланице Европске уније, јер би повећане капиталне трансакције довеле до инвестиционог импулса који ће убрзати економски раст и обезбиједити нова радна мјеста. Све ово ће довести до смањења јаза по питању развијености између земаља ЕУ и земаља Југоисточне Европе које нису чланице ЕУ - казао је Бечић.

Уз подсјећање да је Црна Гора недавно обиљежила 30 година од усвајања Декларације о еколошкој држави Црној Гори, предсједник црногорског парламента је оцијенио да је важно успоставити државни и европски однос према животној средини, унапређењу еколошких стандарда и развоју еколошке свијести грађана. У том контексту, како је навео, управо ће се пооштравањем еколошких стандарда у земљама Југоисточне Европе подстаћи борба против транснационалног загађења животне средине, као и борба за остварење циљева одрживог развоја.

Бечић је још једном поновио да је Европска унија, јачање партнерства у оквиру НАТО савеза, снажна регионална сарадња, помирење међу вјерама и нацијама, црногорски курс који нема алтернативу. 

 - Црна Гора ће дати пун европски допринос јачањем билатералних и мултилатералних односа са свим земљама Југоисточне Европе како би сви заједно истински били Европа - закључио је предсједник црногорског парламента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 14:41