Фото: ТВЦГ
07/07/2021 u 20:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Билчик: Бојкот састанка са опозицијом није добар

Наглашава да подржава иницијативу предсједника Скупштине Алексе Бечића, али да разумије изазове са којима се суочава

Одлука појединих странака владајуће коалиције да бојкотују састанак са опозицијом није добра, али је важно да у разговору учествује велика већина политичких снага, каже за Јавни сервис копредсједавајући Парламентарног одбора Европског парламента (ЕП) за Црну Гору Владимир Билчик, пише ТВЦГ, преноси портал РТЦГ.

Он је рекао да вјерује у дијалог, те да сматра како је дијалог могућ на Западном Балкану, и у Црној Гори.

-Није добро ако политичке странке одлуче да бојкотују састанак, али важно је да велика већина политичких снага учествује и да дијалог постоји. Важно је показати свима онима који су се одлучили за бојкот да то није једино рјешење. Уколико је већина за дијалог, онда то та опција мора и треба да преовлада и вјерујем у дијалог, иако је то тежак подухват-поручио је Билчик.

Наглашава да подржава иницијативу предсједника Скупштине Алексе Бечића, али да разумије изазове са којима се суочава.

-Промовисање дијалога је одговоран поступак некога ко је на челу парламента-каже Билчик.

Наглашава да се нада да потитичари у Црној Гори разумију "статешку прилику" коју имају и да могу да ријеше изазове и проблеме са којима се суочавају сами.

-Европски парламент је ту да посредује, али мислим да та опција не би требало да се да дешава у идеалним околностима, јер желимо да видимо зрелу функционалну демократију у којој је дијалог могућ- каже Билчик.

Будућност Владе у рукама ЦГ политичара

На питање како види расплет политичке кризе владајуће већине, Билчик наглашава да је будућност Владе у рукама домаћих политичара. Истиче да је Црној Гори је потребна стабилност, предвидљивост и посвећеност не само ријечима већ и дјелима када је ријеч о ЕУ перспективи.

-Црна Гора је предводник у преговарачком процесу. Сва поглавља су отворена, али је само пар затворено, сви то знамо. Ова влада може да настави тај процес, али мора да се фокусира на фундаменталне ствари, не на унутрашње свађе. Важно је обезбиједити стабилност и посвећеност и тек тада влада може да се фокусира на ширу слику- каже Билчик.

Налгашава и да се нада да су политичари у Црној Гори одговорни и да имају шири поглед на ствари.

-Они имају историјску шансу да испуне прегварачки процес у наредних неколико година, и то треба имати у виду и када је ријеч о рјешењу кризе владе- истиче Билчик.

Поручује и да је посјета предсједника Мила Ђукановића Братислави сљедеће седмице важан сигнал у смислу да земље чланице ЕУ подржавају Црну Гору у процесу ЕУ реформи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:23