Bečić i Bilčik / - IGOR SLJIVANCANIN
04/11/2021 u 17:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Билчик са Бечићем: Црна Гора има највеће шансе да буде прва наредна чланица ЕУ

Билчик и Бечић су сагласили ставове да у том процесу дијалог и компромис унутрашњих политичких и друштвених фактора, неће и не смије имати алтернативу

Црна Гора има највеће шансе да буде прва наредна чланица Европске уније, а на том путу Европски парламент је спреман да снажно подржи њене даље реформске процесе - поручио је предсједавајући Делегације Европског парламента за сарадњу са Црном Гором Владимир Билчик током данашњег састанка са предсједником Скупштине  Алексом Бечићем наглашавајући да је црногорски Парламент институција која је кључна у овом процесу.

Уз поруку да је приоритет рјешавање тренутне политичке ситуације у земљи, током састанка Билчик и Бечић су сагласили ставове да у том процесу дијалог и компромис унутрашњих политичких и друштвених фактора, неће и не смије имати алтернативу.

Пожељевши добродошлицу посланицима Европског парламента, те истичући задовољство због чињенице да се ради о првој посјети европосланика од тренутка када је преузео функцију предсједника црногорског парламента, предсједник Бечић је истакао да га додатно радује чињеница што је данашња посјета резултат заједничког пројекта од великог значаја за црногорско друштво и парламент као представничку институцију.

Наводећи да је чланство Црне Горе у ЕУ стратешко опредјељење и најважнији вањскополитички циљ, те да је посвећеност Црне Горе европском путу неупитна, предсједник Бечић је упознао делегацију Европског парламента са политичким промјенама које су се десиле прошле године, те нагласио да је Споразум који је потписан након избора, чврст гарант да Црна Гора недвосмислено и до краја остаје доследна евроатланским, европским интеграцијама, те регионалној сардањи. Управо је, како је додао, конкретно дјеловање нове власти у претходних 14 мјесеци потврда таквог става.

 - Потврда поштовања Споразума за нас је питање без алтернативе - казао је предсједник Бечић.

Уз оцјену да је одлука Црне Горе да прихвати нову преговарачку методологију потврда посвећенсти процесу и одраз спремности да Црна Гора у интензивнијем дијалогу са ЕК и државама чланицама спроведе даље реформе, предсједник црногорског парламента је указао и на  чињеницу да је у том смислу у потпуности препозната важност суштинске реформе владавине права, као носеће за цјелокупан процес европских интеграција и потврдио да то јесте кључно опредјељење власти.

 Ипак, како је навео, неопходност да се процес сагледа као двосмјеран, обавезује и Црну Гору, али и европске адресе ,,те очекујемо заједничко динамизирање процеса и знамо да сте ви ту да би нам помогли да процес убрзамо”.

image

sa sastanka

- IGOR SLJIVANCANIN

Осврнувши се на тренутну политичку ситуацију у земљи, сложеност и комплексност која је карактерише, предсједник Скупштине је уз оцјену да су ,,дијалог и компромис, ријечи без алтернативе”, оцијенио да је изузетно важно да у овом тренутку ,,сви унутрашњи политички чиниоци схвате, да сви морамо да поднесемо жртву, да би Црна Гора добила”.

 - Свјесни смо сложености политичких релација и односа, али то не значи да рјешење нећемо моћи да нађемо, ми смо у обавези да га понудимо - казао је предсједник црногорског Парламента.

У том смислу он је упознао представнике делегације, са помацима који се у скалду са договором парламентарне већине, очекују у парламентарном раду, те додатно апотрофирајући свеколика залагања Скупштине у дијелу транспарентности и јавности рада институције, што је како је навео процес који ће свакодневно бити даље унапређиван нагласио да је “Скупштина у сваком смислу отворена за све сугестије грађана”.

Оцјењјујући да је сарадња Скупштине и Европског парламента, чак и у изазовном периоду у ком се цијели свијет налазио била одлична, Билчик је казао да постоји отворена спремност да се у наредном периоду ,,настави са подршком на унапређењу европског пута Црне Горе”. У том смислу он је апострофирао значај заједничког пројекта Скупштине грађана, пројекта који се по први пут у историји ЕУ тестира у парламенту земље које није чланица.

 - Кроз продршку овом пројекту, ваша Скупштина показује регионално лидерство у отворености и демократском развоју. Неке државе чланице Европске уније и Европска унија  са овом конференцијом у будућности Европе развили су сличне алатке, али ни једна друга земља Западног Балкана није то примијенила. И ово је заиста историјски тренутак за Црну Гору и за ваш регион -  казао је Билчик.

Он је уз јасну поруку да ,,Црна Гора има најбоље шансе да у наредним годинама буде наредна чланица Европске уније” указао на значај рјешавања унутрашње политичке ситуације у земљи, сугеришући да у том процесу копромис и дијалог морају бити примарни.

 - Оно што је кључно, јесте рад на политичкој ситуацији, друштву, структурама генарално, а Скупштина је кључна у том процесу -  поручио је Билчик.

Навео је и да ако Црна Гора остане лојална овим вриједностима, дијалогу и плурализму - може рачунати на нашу пуну подршку и ускоро ћете се придружити Европској унији.

 - Ја сам убијеђен у то. Европска унија јесте судбина Црне Горе и ми ћемо опет сјести са некима од вас заједно у Европском парламенту. Грађани Црне Горе то заслужују и, уважене колеге, ми их не смијемо разочарати - поручио је предсједавајући Делегације Европског парламента за сарадњу са Црном Гором.

Истичући да управо пројекат Скупштине грађана, "показује додатну посвећеност и жељу да процес буде унапријеђен” посланик ЕП Тајс Ројтен је нагласио и да одабир данашње теме о којој ће бити ријечи током засиједања, свједочи о озбиљности са којом приступате процесу”.

Наводећи да је повјерење грађана есенцијално у свакој демократији, посланик Данијел Фројнд је истакао да је увијек треба унапређивати комуникацију на релацији институција – грађани.

Саговорници су се сагласили да је данашње засиједање Скупштине грађана потврда квалитетне сарадње Скупштине и Европског парламента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:26