/ Владимир Билчик
03/06/2021 u 15:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Билчик: Забринути смо због затегнуте политичке климе, напредак тежак без двотрећинске већине

Свјесни смо стагнације из које желимо да пређемо у офанзиву, рекао је Алекса Бечић

Током састанка Парламентарног одбора Европске уније и Црне Горе за стабилизацију и придруживање (ПОСП), који се одржава путем интернета, предсједавајући делегације Европског парламента Владимир Билчик изразио је забирнутост због затегнуте и поларизоване политичке климе у земљи. Како је навео, имали смо неколико измјена закона, а врло је важно да Црна Гора испуни све препоруке Венецијанске комисије. Нагласио је да је недавно усвојена резолуцију ЕП о Црној Гори. Састанак пратите на овај ЛИНК.

- Посланици ЕП изарзили су забринутост због затегнуте и поларизоване политичке климе у земљи и истакли су да је за даљи напредак кључан отворен и конструктиван дијалог свих политичких актера. Подржавамо иницијативу предсједника парламента Алексе Бечића који је позвао на дијалог парламентарне већине и опозиције о свим правним рјешењима за које је неопходна двотрећинска и тропетинска већина. Без рјешавања ових питања један кључни напредак Црне Горе би био изузетно тежак- нагласио је Билчик.

image
Алекса Бечић

Алекса Бечић је пдосјетио на промјену власти на изборима прошле године и додао да је нова власт опредијељена за убрзање европских интеграција државе.

- Свјесни смо стагнације из које желимо да пређемо у офанзиву- рекао је Бечић.

Испред Демокарстке партије социјалиста Никола Ракочевић је истакао да нова већина урушава европске вриједности наше државе. Поручио је да је велика већина нове парламентарне већине на антиевропском путу.

Састанком копредсједавају предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, испред црногорске делегације у ПОСП-у и предсједавајући делегацији Европског парламента у ПОСП-у Владимир Билчик.

- На деветнаестом састанку ПОСП-а, током којег ће учешће узети и главна преговарачица Црне Горе са Европском унијом Зорка Кордић, у име Владе Црне Горе, амбасадорка Републике Португалије у Црној Гори Нј.Е. Марија Виржинија Мендес да Силва Пина, испред португалског предсједавања Савјету Европске уније, вршитељка дужности директорке у Генералном директорату за сусједство и преговоре о проширењу Микела Матуела, у име Европске комисије, и шефица Одсјека за Западни Балкан у Европској служби за вањске послове Елса Фенет, биће ријечи о стању приступних преговора и односа између Европске уније и Црне Горе, укључујући ситуацију у вези са Ковидом-19 и њене посљедице- саопштено је из Скупштине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:42