foto: Skrinšot / - FOTO: SKRINšOT
20/10/2021 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ и Блинкен: Политичке снаге у ЦГ да раде заједно на очувању жеља грађана

- Овај регион припада Европској унији. Ближа интеграција ће побољшати стабилност и допринети просперитету људи у региону - нагласили су

Након недавног састанка високог представника ЕУ Жозефа Бореља и америчког државног секретара Ентониа Блинкена  прошле седмице у Вашингтону, ЕУ и Сједињене Државе договориле су се да додатно ојачају свој заједнички ангажман на Западном Балкану у циљу подршке напретку регије на њеном европском путу. Позвали су све политичке снаге у Црној Гори да раде заједно на очувању стратешке оријентације која одражава жељу грађана Црне Горе да постигну реформе неопходне како би њихове наде у будућност ЕУ постале стварност.

Како наводе у заједничкој изјави, подвлаче пуну подршку процесу проширења ЕУ.

- Приступање ЕУ, који је приоритет за читав Западни Балкан, помаже у консолидацији демократских институција, заштити основних права и унапређењу владавине права. Овај регион припада Европској унији. Ближа интеграција ће побољшати стабилност и допринети просперитету људи у региону. У том контексту, наглашавамо да би приступни преговори са Албанијом и Сјеверном Македонијом требали почети без одлагања. Европска унија и Сједињене Државе уједињене су у чврстој подршци територијалном интегритету Босне и Херцеговине, као и у заједничком раду на промоцији изборне и уставне реформе и одржавању функционалности њених државних институција - наводи се у заједничкој изјави.

Борељ и Блинкен изражавају озбиљну забринутост због све веће запаљујуће реторике у Босни и Херцеговини.

 - Позивамо све стране да поштују и штите државне институције, наставе конструктиван дијалог и предузму кораке за напредак на путу интеграције у ЕУ - укључујући и релевантне реформе. ЕУ и Сједињене Државе спремне су да олакшају ове кораке. Наглашавамо важност дијалога уз посредовање ЕУ, који је кључни механизам за решавање свеобухватне нормализације односа између Србије и Косова. Након последњих недеља напетости на сјеверу Косова, охрабрујемо обје стране да се укључе у континуирану и одрживу деескалацију и избјегну акције које угрожавају стабилност. Поздрављамо и подржавамо ангажовање Косова у борби против корупције и организованог криминала и понављамо да је насиље над цивилима, новинарима, полицијом или другим властима неприхватљиво - наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:11