фото: Скупштина / - фото: Скупшина
26/11/2021 u 20:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњак са Лајчаком: Политички субјекти да заједно раде на превазилажењу подјела

Лајчак је истакао да је Црна Гора највише напредовала у процесу приступања Европској унији и да је конструктиван регионални играч, али да је сад тај процес успорен

Тренутна политичка ситуација у Црној Гори неодржива, као посљедица конструкционе грешке приликом формирања Владе и изостављањем политичара побједничких коалиција, и да је потребно што прије обезбиједити политичку стабилност кроз формирање нове Владе у којој би партиципирали и представници мањинских народа, оцијенила је потпредсједница парламента Бранка Бошњак на састанку са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Саговорници су се сагласили да су подјеле у Црној Гори вјештачки креиране и да сви учесници политичког живота морају заједно да раде на превазилажењу подјела и да се више посвете процесу европских интеграција.

Она је таргетирала као главни разлог зашто је Влада изгубила подршку у Скупштини, игнорисање парламентарне већине приликом доношења најважнијих законских рјешења. Она је такође истакла да чврсто вјерује у договор постојеће парламентарне већине који би се заснивао на јасној реформској платформи и европској агенди, а да тек након тога треба преговарати о кадровским рјешењима  и да је то најбољи модел који би убрзао процес приступања Европској унији. Потпредсједница Бошњак је такође нагласила да се комплетна парламентарна већина залаже за европске интеграције.

Мирослав Лајчак је истакао да је Црна Гора највише напредовала у процесу приступања Европској унији и да је конструктиван регионални играч, али да је сад тај процес успорен.

Он је нагласио да је Црна Гора суверена држава и да Европска унија не жели да одређује састав Владе, већ да је циљ Европске уније да Црна Гора остане на европском путу. Он је исказао забринутост и жаљење због чињенице да Црна Гора скоро годину дана није имала амбасадора у Бриселу, за разлику од осталих земаља у региону које су преко својих амбасадора биле веома активне.

Он је такође истакао да је Европској унији потребна Црна Гора и да је ЕУ у потпуности посвећена процесу проширења, али и да се ЕУ суочава са проблемом миграција и пандемије корона вируса. Лајчак је предочио да је ЕУ уложила пуно у Црну Гору и да све препоруке које ЕУ даје су у корист грађана Црне Горе и да их требамо уважити ако смо одабрали пут ЕУ интеграција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 09:51