(Фото: Википедија)
25/06/2021 u 14:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Брамерц: Ако они који су починили злочине не буду процесуирани, за помирење нема шанси

Он је казао да зна да се усвајање десило у комплексном и тешком политичком контексту, али да честита Скупштини Црне Горе што је то учињела

Резолуција о геноциду у Сребреници је одлична и адресира главне проблеме – препознавање жртава и постојање геноцида, али разјашњвајући да се ради о индивидуалној кривичној одговорности и није уперена против било које државе или нације, рекао је главни тужилац Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију Серж Брамерц на регионалној конференцији “Помирење и суочавање са прошлошћу на Балкану”.

-Желио бих да видим да више држава има храбрости да усвоји овакву резолуцију, рекао је главни тужилац Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију Серж Брамерц на регионалној конференцији “Помирење и суочавање са прошлошћу на Балкану-казао је он.

Брамерц је нагласио да се ради о индивидуалној одговорности.

-Највећи пораз дугогодишњег рада је глорификација злочинаца”, истакао је Брамерц.

Он је казао да зна да се усвајање десило у комплексном и тешком политичком контексту, али да честита Скупштини Црне Горе што је то учињела.

-То није непријатељски чин, уперен против било које државе или владе, већ даје жртвама оно што им је потребно – препознавање њихове патње и неправде која им је учињена и називајући то геноцидом, као што је и препознато у бројним пресудама- казао је Брамерц.

Видјели смо, како је рекао, прије двије седмице, када је донешена пресуда Ратку Младићу, колико је још важна ова тематика.

-Чак 25 година касније. Има много преживјелих и жртава и у односу на њих видимо да то нису догађаји из прошлости, него су и даље у центру њихових живота- казао је Брамерц.

Многи новинари у Хагу су, према његовим ријечима, покушали да прикажу да је међународна кривична правда завршена доношењем пресуде Младићу, али то, истиче, није тако, него је тек завршено једно поглавље, али питање одговорности ће бити настављено током идућих година.

Не може се рећи да је адресирање ратних злочина које су починили грађани Црне Горе било веома успјешно у прошлости.

-Зато смо више ангажовани са колегама тужиоцима из Црне Горе како би се креирао програм асистенције за вођење случајева- подсјетио је Брамерц.

Регионална сарадња није на нивоу на ком би требало.

-Један од разлога је што су бројни ратни злочинци нашли уточиште у другим државама, а како не постоје уговори о екстрадицији, они настављају живот без прогона- навео је Брамерц.

Највише, према његовим ријечима, разочарава глорификација ратних злочинаца, негирања геноцида, да министарства дистрибуирају биографије ратних злочинаца, као и то да се они могу видјети на јавним догађајима.

-То је неприхватљива ситуација и апсолутно иде у погрешном смјеру”- истакао  је Брамерц.

Помирење, како је оцијенио, мора да дође из заједнице, а неопходни су одговорни политичари који ће подржати тај процес.

-Ако нема одговорности, ако нема прихватање истине о одговорности, онда помирење нема шансу. Треба прихватити прошлост да би се могло кренути напријед, а одговорност је кључна ставка- сматра Брамерц.

Зато ће, закључује, бити неопходно пуно рада, и у Црној Гори гдје је мали број случајева разријешен.

-Желимо да помогнемо црногорским тужиоцима и надам се да ће у интересу правде и жртава то бити успјешан процес- поручио је Брамерц.

Шефица Делегације ЕУ у Црној Гори Кристина Оана Попа наводи да је проактиван приступ потребан за истрагу, кривично гоњење, суђење и кажњавање ратних злочина у складу са међународним стандардима.

-Кључно је осигурати да жртве ратних злочина имају једнак приступ правди. Ово је важан дио процеса помирења-сматра она. 

Потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак казала је да је недавно усвајање у парламенту Резолуције о геноциду у Сребреницу корак напријек ка помирењу у региону.

-Резолуција о Сребреници је корак напријед јер садржи оно што је било болно за неке народе и садржи одредбу која каже да се ниједан народ не може сматрати геноцидним, већ су одговорни појединци- казала је она.

Програмски директор Грађанске алијансе Милан Радовић наводи да млади углавном не знају шта се десило деведесетих година.

-Имајући у виду да у образовном систему нема информација о ратним злочинима, чини ми се да можемо да закључимо да је ово прије процес заборављања ратне прошлости- истакао је он.

Авдо Авдић, новинар wеб портала истиче да је правосуђе у БиХ извор несигурности.

-Тужилаштво у БиХ од рата до данас није подигло ниједну оптужницу за гранатирање и снајперисање Сарајева- казао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:06