Са отварања конференције / - Управа полиције
23/09/2021 u 12:16 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брђанин отворио конференцију о сајбер криминалу у Будви

Конференциjа jе организована уз подршку Мисиjе ОЕБС-а у Црноj Гори што представља потврду снажне подршке црногорскоj полициjи и регионалноj сарадњи у одговорима на савремене безбjедносне изазове

Директор Управе полициjе Зоран Брђанин у своjству предсjедника Асоциjациjе шефова полициjа земаља Jугоисточне Европе (СЕПЦА), отворио је у Будви дводневну конференциjу на тему СЕПЦА конференциjа о саjбер криминалу, коjа jе организована у оквиру предсjедавања Управе полициjе Црне Горе овом Асоциjациом.

Конференциjа jе организована уз подршку Мисиjе ОЕБС-а у Црноj Гори што представља потврду снажне подршке црногорскоj полициjи и регионалноj сарадњи у одговорима на савремене безбjедносне изазове.

Развоj технологиjе jе допринио бољоj комуникациjи и размиjени информациjа, међутим оваj процес праћен jе и широким спектром безбjедносних изазова, међу коjима се издваjаjу два важна аспекта саjбер криминала, а то су онлаjн радикализациjа коjа води ка насилном екстремизму и сексуална експлоатациjа дjеце.

Брђанин jе на отварању конференциjе истакао да јединственим дjеловањем на регионалном и међународном нивоу доприносимо заштити наjарањивиjих група, посебно дjеце у интернет окружењу.

Директор црногорске полициjе jе додао да заjедничким дjеловањем свих актера, међународних партнера, колега са терена и цивилног друштва, градимо мрежу професионалаца коjи ће одговорити на савремене безбjедносне изазове, посебно оне коjи не познаjу границе. 

Вршитељка дужности шефице Мисиjе ОЕБС-а у Црноj Гори Сив-Катрине Леиртрое казала jе да, уз све предности коjе су нам обезбиjедиле нове технологиjе, друштво се суочава са све већом приjетњом од њихове илегалне употребе, у виду саjбер-криминала.

– Надамо се да ће ова конференциjа оjачати не само национални одговор на саjбер-криминал, већ и подржати регионални одговор кроз размjену података и унапрjеђење односа међу државама чланицама – казала jе Леиртрое.

На конференциjи учествуjу представници Румуниjе, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Молдавиjе, Републике Сjеверне Македониjе, Републике Албаниjе, Републике Србиjе.

Такође, конференциjу учествуjу представници Републике Словениjе као предсjедаваjући Савjетом Европе, чиjе jе приотритет током предсjедавања jачање борбе против саjбер криминала у Европи, као и представници ОЕБС-овог Одjељења за транснационалне приjетње, Еуропол-а, ИЦМЕЦ-а и НВО Удружење Родитељи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:06