Савјет за регионалну сарадњу / - фото: Савјет за регионалну сарадњу
24/06/2021 u 16:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Балкан барометар открио да су неизвjесност и угроженост главне бриге грађана региона

Привредници са Западног Балкана примjећуjу да ће несумњиво имати користи од путовања у региону са личном картом, о чему се тренутно воде преговори, казала је Брегу

Оваj, седми по реду Балкан барометар показуjе да су неизвjесност и угроженост главне бриге наших суграђана, нако чега слиjеде и неке добре виjести о свиjесности о корисности регионалне сарадње. За 49 посто грађана Западног Балкана незапосленост jе наjвећи проблем, као и за младе људе, док jе 46 посто наjвише забринуто због економске ситуациjе. Пандемиjа jе промиjенила мишљења и утицала на наше животе. Људи сад више оклиjеваjу да оду и раде у иностранству, 37 одсто грађана би то урадило, што представља опадаjући тренд у поређењу са прошлом годином, рекла jе генерална секретарка Виjећа за регионалну сарадњу Маjлинда Брегу на представљању Балкан барометра 2021. данас у Тирани.

– Као што смо предвидjели прошле године, прави комшиjа се у невољи препознаjе. Грађани Западног Балкана су повећали своjу подршку регионалноj сарадњи и Европскоj униjи. Балкан барометар биљежи континуиран пораст подршке регионалноj сарадњи коjу подржава 77 посто грађана, док 69 посто привредних субjеката сматра да jе квалитет регионалне сарадње важан за њихово пословање. Исто тако, подршка приступању и интеграциjи у Европску униjу jе знатно порасла током године пандемиjе, упркос спорости процеса проширења. 62 посто испитаника види чланство у Европскоj униjи као добру ствар, као и 66 посто привредника. Велика већина грађана Западног Балкана, 73 посто, види Европску униjу као наjпожељниjи блок за трговину, док се ЕУ, по мишљењу 43 посто испитаника, нашла и на првом мjесту оних коjи, кроз медицинску и финансиjску помоћ, наjвише помажу у борби против пандемиjе, далеко испред Кине са 14 посто, Турске са 9 посто и Русиjе са 7 посто – додала jе Брегу.

image

Мајлинда Брегу на састанку

- фото: Савјет за регионалну сарадњу

Замjеница шефа Одjељења за регионалну сарадњу и програме за Западни Балкан у Генералноj дирекциjи Европске комисиjе за политику сусjедства и преговоре о проширењу Алесандра Визер придружила се генералноj секретарки Брегу на отварању скупа и истакла важност овог истраживања за Западни Балкан.

Представљање Балкан барометра завршено jе панел дискусиjом коjу jе водио Тим Џуда, новинар и аутор, дописник Економиста за Балкан, у коjоj су као панелисти учествовали Маjлинда Брегу, генерална секретарка Савjета за регионалну сарадњу, Джим  О’Браjен, виши савjетник при Инициjативи Атлантског савjета за будућност Европе, Весела Чернева, замjеница директора и шефица канцелариjе у Софиjи Европског савjета за вањске односе, Корина Стратулат, шефица програма и виша политичка аналитичарка Центра за европску политику, Бранимир Jовановић, економиста у Бечком институту за међународне односе и Гентиан Елези, консултант Савjета за регионалну сарадњу за Балкан барометар 2021. из Албанског центра за конкурентност и међународну трговину (АЦИТ) коjи су разговарали о главним приоритетима за успjешан Западни Балкан.

– Привредници са Западног Балкана примjећуjу да ће несумњиво имати користи од путовања у региону са личном картом, о чему се тренутно воде преговори у оквиру плана за заjедничко регионално тржиште. 61 посто испитаника подржава ову инициjативу, с обзиром да за путовање између неких економиjа региона и даље постоjе додатне препреке. Регионални споразум о смањењу циjена роминга помогао jе скоро половини испитаника, њих 48 посто, да уштеде на телефонским рачунима. То jе позитиван подстицаj припремама за 1. jул коjи представља важну прекретницу када ће циjене роминга бити смањене на нулу унутар региона – рекла jе Брегу на затварању скупа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:45