Мајлинда Брегу
06/09/2021 u 17:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: И даље постоји велики интерес младих да остану у региону

Незапосленост, корупција и одлив квалификоване радне снаге главни су изазови с којима се боримо, а ту је и добро позната чињеница да су економски изазови и даље присутни

-И даље постоји велики интерес младих да остану у региону. То је наша предност. Они су наш највећи ресурс. Они су покретачи регионалне сарадње и приступања Европској унији, јер виде могућности и не носе историјски терет сукоба ранијих генерација- рекла је генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу говорећи на панелу о глобалним и регионалним изазовима и изгледима за опоравак и раст на првој годишњој конференцији Министарства финансија „Економски опоравак и раст након Цовида која је одржана данас у Скопљу.

Додаје: „Незапосленост, корупција и одлив квалификоване радне снаге главни су изазови с којима се боримо, а ту је и добро позната чињеница да су економски изазови и даље присутни"

-Право питање је, међутим, како искористити потенцијал регионалне економске интеграције и сарадње. Заједничко регионално тржиште је једна од могућности. Јасно је да је шест веће од три, али оно што је нужно јесте да шест економија успије у проведби заједничког регионалног тржишта, а не да блокирају једна другу. Незапосленост младих у шест економија Западног Балкана је 2020. године износила 35,1 посто у поређењу са 16,8 посто у Европској унији. Само када препознамо да је ово велики проблем, можемо почети да га рјешавамо. У томе од помоћи може бити програм гаранција за младе на чему честитам Сјеверној Македонији која га је прва провела,“ рекла је Брегу и позвала да се подржи покретање Регионалне коалиције за радна мјеста и вјештине којом ће се осигурати развој предузећа а способни млади људи задржати у региону. „То је један од конкретних примјера како направити помак по питању регионалне мобилности. То је начин на који ћемо младе људе задржати у региону- додала је Брегу. 

Генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу учествовала је на панелу о глобалним и регионалним изазовима и изгледима за опоравак и раст заједно са потпредсједницом Свјетске Банке за Европу и централну Азију Анном Бјерде, министром вањских послова Сјеверне Македоније Бујаром Османијем, министрицом одбране Сјеверне Македоније Радмилом Схекеринском, амбасадорицом Сједињених Америчких Држава Кате Марие Бyрнес, помоћником генералног секретара и директором Уреда УНДП-а за политике и програмску подршку Хаолианг Xуом и продеканом за вањске послове Пословне школе Саид Универзитета Оxфорд Андреw Wхитеом. Панел је водио савјетник за економске политике при Кабинету премијера др Wалтер Деффаа.  

Генерална секретарка Брегу се раније данас састала са представницима Вијећа младих Сјеверне Македоније како би разговарала о њиховим нерјешеним питањима и чула њихово виђење ситуације, бриге и сугестије како да се ствари поправе и тако искористе потенцијали који леже у регионалној сарадњи. Вијеће за регионалну сарадњу преко свог пројекта Омладинске лабораторије Западног Балкана, који финансира Европска унија, може и већ подузима неопходне кораке и активности да се млади људи више укључе у процес доношења одлука у нашем региону.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:02