Марко Баро Царевић и Крсто Радовић / - Портал Дан
18/10/2021 u 12:00 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Будва на корак од нових избора

Без обзира на очиту опструкцију Демократа, општина је радила. Кога нема без њега се може, истакао је Царевић. Све што се дешава са незаконитим смјенама и именовањима је чист примjер тога ко трчи за фотељама, истакао је Радовић

Иако су и Демократска Црна Гора и Демократски фронт (ДФ) начелно за договор око функционисања општине Будва, договора нема ни на видику. Несагласје које је на сцени између та два субјекта већ скоро годину дана, кулминирало је недавно кад је предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић за вршиоца дужности секретара за урбанизам именовао одборника Покрета за промјене (ПзП), Филипа Поповића, а са те позиције смијенио кадар Демократа Стева Давидовића.

”Просто је невјероватно да колегама из ДФ-а није одговарао као партнер ниједан политички субјект у претходном периоду, каже Радовић

Како је казао за "Дан" предсједник Скупштине општине Будва и одборник Демократа Kрсто Радовић, са таквим начином управљања нико нема перспективу.

– Мишљења сам да са оваквим начином управљања Будва нема перспективу, а камоли ова власт. Такође, сматрам да се има простора за договор и да у власти учествују сви политички субјекти који су се борили против Демократске партије социјалиста (ДПС) на изборима у августу. Наравно да понуда стоји да се Царевић и ја повучемо са функција, да се ресетују односи и да се крене даље. Све ово што се дешава са незаконитим смјенама и именовањима је чист примјер тога ко трчи за фотељама и ко жели да изазове изборе – истакао је Радовић.

Додао је и да је просто невјероватно да колегама из ДФ-а није одговарао као партнер ниједан политички субјект у претходном периоду.

– Мислим да се грађани требају запитати зашто је то тако. Уколико желе изборе, знају који је пут и треба да предају иницијативу за скраћење мандата у Скупштини општини – казао је Радовић.

На челу градских фирми ДФ-ов кадар

Марко Царевић недавно је разријешио досадашњи Одбор директора Спортско рекреативног центра Будва и именовао нови.

Протеклих година на челу фирме која управља градским затвореним базеном био је кадар Демократске Црне Горе.

Нови, петочлани Одбор директора, прије три дана једногласно је донио одлуку да се за в. д извршне директорке СРЦ "Будва" именује Ивана Лијешевић, дипломирани професор физичког васпитања, која годинама обучава дјецу на базену.

Царевић је недавно именовао и Невенку Јововић Божовић за в. д. секретарке за локалну самоуправу, чиме је ДФ практично преузео и Секретаријат на чијем је челу до скоро био кадар Грађанског покрета УРА.

И секретару за заштиту имовине, који је кадар Демократа, Николи Пламенцу, истекао је мандат. Ово мјесто је за сада упражњено.

Тиме је Царевић практично преузео комплетну администрацију, а под контропом имају и градски Водовод и Kомунално предузеће.

Демократска Црна Гора једино још контролише Секретаријат за привреду, на чијем је челу Славица Масловар.

Градоначелник Будве и лидер општинског Демократског фронта Марко Царевић навео је у изјави за "Дан" да су они увијек за договор, али да постоје опструкције са друге стране.

– Без обзира на очиту опструкцију Демократа, општина је радила. Кога нема без њега се може. Није добро, али надамо се да ће увидјети да је договор важан због интереса грађана, а не да гледају свој интерес. Треба да се договарамо, али ми свакако радимо свакодневно и нема разога за панику. Да је добро, није и оваква ситуација не одговара никоме. Ми све радимо по закону, а на крају крајева легитимно је да они имају свој став, иако врше опструкцију, али то је њихов избор. Надам се да ће грађани знати да цијене и увидјети ко заиста ради добро за њих – истакао је Царевић.

Политички сукоб између Демократског фронта и Демократске Црне Горе траје скоро годину дана.

Царевић: Демократе не желе договор

Предсједник општине Будва упутио је у јулу Демократама предлог споразума о постизборној коалиционој сарадњи, конститутисању, организацији и вршењу власти у Општини Будва, понудивши им да заједно формирају градску управу у пуном трајању мандата, до 2024. године.

– Предлог нашег коалиционог споразума више од два мјесеца је на столу господе из Демократа. Пошто нису одговорили, очито је да они не желе никакав договор и посљедица тога је тренутна ситуација која није добра. Позив им је отворен, али у сваком случају град функционише и то је оно што је најважније. Нико нема право да ради против грађана Будве. Имали смо успјешну туристичку сезону, а на јавној расправи је ребаланс буџета, навео је Царевић у изјави за "Дан".

Споразум предвиђа да се будванска власт успоставља на сљедећим основама - Демократски фронт, 11 одборничких мандата и учешће у власти са 64,7 одсто и Демократска Црна Гора (шест одборничких мандата и учешће у власти са 35,3 одсто).

У предлогу постизборног споразума наводи се да се његови потписници обавезују да ће пружати јединствену подршку изабраном предсједнику Општине Марку Царевићу и предсједнику Скупштине општине Kрсту Радовићу у пуном трајању мандата локалне власти, као и другим изабраним и именованим јавним функционерима

Кулминирао је када је Радовић прекинуо сједницу, уз образложење да се не може одржати јер је ДФ увео Скупштину општине у блокаду, неименовањем одборника у Одбор за статут и прописе.

Из ДФ-а су тада оптужили Радовића да свјесно опструира рад, те позвали Министарство јавне управе да преиспита његове одлуке. Навели су да је Радовић оштетио буџет града за 600 хиљада еура, нелегално градио, утајио порез, лажно се представљао, али и шуровао са ДПС-ом, па чак и поклонио "ролекс" члану фамилије Маровића. Позвали су га да поднесе оставку, а тужилаштву поднијели кривичну пријаву и позвали да испита све њихове наводе.

Радовић је одбацио њихове оптужбе, које су, како је казао налик оним који је ДПС против њега подносио, позвао је Царевића да заједно поднесу оставку, али и додао да је актулени предсједник ове општине "финансијски стасао у џепу" шефа криминалне групе Светозара Маровића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 17:18