Скупштина ЦГ / - Скупштина ЦГ
09/06/2021 u 18:33 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Буџет усвајају у петак, почиње прича о реконструкцији Владе?

Очекује се да у петак буде одржан и састанак представника партија које чине већину у Скупштини Црне Горе, на којем ће, наводно, бити разматрана могучност реконструкције црногорске владе

Предлог закона о буџету највјероватније ће бити усвојен у петак, а за њега ће гласати и посланици Демократског фронта и Покрета за промјене сазнаје портал Дана у скупштинској већини.

Очекује се да тада буде одржан и састанак представника партија које чине већину у Скупштини Црне Горе, на којем ће, наводно, бити разматрана могучност реконструкције црногорске владе. Иначе, разговори о реконструкцији извршне власти већ трају, али нико не жели о томе да говори.

Познаваоци прилика у скупштинској већини тврде чак да ће усвајање буџета бити знак да је постигнут договор о реконструкцији Владе.

Калкулација је много, али је извјесно да до промјена мора доћи. У неколико наврата то је истицао и лидер Демократског фронта Андрија Мандић, а и његов говор у Храну, на дочеку митрополита Јоаникија, и поред помирљивих тонова иде у прилог томе.

- У духу заједништва желимо да наставимо наше односе који су у једном периоду итекако тешко поремећени. Али вам могу рећи, у име групе људи коју ја представљам, да смо спремни да радимо заједно и да нађемо братско рјешење. Спремни смо да уважимо друге, али очекујемо и да ми будемо уважени“, казао је Мандић.

Уважавање обје стране подразумијева, сва је прилика, и реконструкцију Владе. Према неким калкулацијама она би могла да прође и без промјене премијера, али са значајним измјенама у министарствима или министарстава. У овом тренутку се говори о промјени у најмање четири министарства, али обје заинтересоване стране строго чувају информације о томе.

Да је петак значајан дан на политичкој сцени Црне Горе говори и најава предсједника Скупштине Алексе Бечића који је казао да очекује да предлог закона о буџету за ову годину буде усвојен до краја ове радне седмице. 

Он је казао да је тешко прецизно претпоставити датум, али сматра да, уколико би све ишло динамично и ефикасно, могуће да буде до краја ове радне седмице.

„Мој колегијални позив је да сви ефикасно приступе стварању формалних претпоставки за изгласавање буџета“, рекао је Бечић новинарима у Вили Горица, након представљања резултата истраживања о степену отворености парламената у региону.

Он је поновио да је усвајање буџета приоритет свих приоритета и посланички клуб којем припада је од првог дана спреман да гласа за предложени буџет.

„Информисао сам јавност да постоји јасно прописана процедура. Да би се посланици изјашњавали о Предлогу буџета и амандмана неопходно је да матични одбори размотре предложене амандмане“, објаснио је Бечић.

Бечић: Бићемо партнери ако премиjер и Влада сматраjу да jе потребно освjежење

Он је казао да је предсједник Одбора за економију, финансије и буџет, Владимир Јоковић, био у службеној посјети ван Црне Горе и вјерује да ће данас сазвати сједницу Одбора.

„Потребно је да амандмане размотре њихови подносиоци са министром финансија. Након тога, створиће се формалне претпоставке да се изјаснимо о буџету“, навео је Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 14:02