Владимир Чађеновић / - Демократе
15/10/2021 u 17:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чађеновић: Марковић слабашни политичар који не може да се отргне од шефа

Морално би било и друштвено корисниjе да jе господин Марковић синоћ саопштио своjа сазнања из времена док jе руководио државном безбjедношћу, ко jе налогодавац убиства Душка Jовановића и осталих политички мотивисаних убистава у Црноj Гори, него да се бави изношењем лажи на рачун jедне од наjвећих државних компаниjа, коjа обавља регулисану дjелатност, а не како он неуко саопштава, називаjући компаниjу монополистичком, поручио је директор ЦЕДИС-а

ЦЕДИС трпи велике финансиjске губитке због неодговорне и краjње злонамjерне одлуке претходног руководства да у току прошле године не набави електричну енергиjу за покривање губитака у дистрибутивном систему за 2021. годину, истиче се у реаговању директора ЦЕДИС-а, Владимира Чађеновића.

– ЦЕДИС jе сходно члану 115 став 5 Закона о енергетици у обавези да набавља електричну енергиjу на jаван и транспарентан начин. Комплетне количине енергиjе за покривање губитака до сада су се узимале наjмање за годину унаприjед, док jе претходно руководство први пут одлучило да ту енергиjу не набави на вриjеме и тако компаниjу свjесно увело у велики ризик мjесечне набавке енергиjе. Колико jе одлука претходног руководства била злонамjерна и усмjерена ка томе да нанесе штету компаниjи коjом су руководили, говори и чињеница да су циjене на берзи у претходноj години због пандемиjе Корона вируса и успоравања економских активности биле изузетно ниске и кретале су се у распону од 45/МWх до наjвише 55 еура/МWх – наводи се у реаговању Чађеновића.

Он је истакао да су чињенице да су циjене почетком године биле такође повољне, а да су стизале информациjе о проналаску вакцине и почетку покретања економиjе, нису биле довољне претходном руководству, коjе jе вjероватно слутило да више неће бити на тим позициjама, да купе електричну енергиjу за комплетну 2021.годину, а да као добри домаћини ресурса коjе су им повjерили грађани размишљаjу и о куповини енергиjе за 2022.годину.

– Ново руководство jе преузело управљање ЦЕДИС-ом у тренутку кад су циjене на берзи биле значаjно изнад циjене коjу jе Регулаторна агенциjа за енергетику одобрила, тако да jе било принуђено набављати енергиjу по мjесечним уговорима везаним за циjену на берзи. Тренутна циjена електричне енергиjе на берзи jе на историjском максимуму и креће се изнад 200 еура /МWх. Процjењуjе се да ће ЦЕДИС само због ове погрешне одлуке бившег руководства до краjа године изгубити преко 7.000.000 еура – наводи се у реаговању.

Чађеновић истиче да је познато посланику Марковићу да су ово разлози због коjих jе настао наведени губитак, jер су познати његовоj савjетници, иначе чланици његове Владе, коjа jе партиjски координирала ЦЕДИС-ом.

– Искључиви разлог због коjег jе посланик Марковић поменуо ЦЕДИС у синоћноj емисиjи на ТВ Виjести jе угрожавање личних интереса. Очигледно бившем премиjеру и оноj коjа га jе наговорила да ЦЕДИС помене у синоћноj емисиjи, недостаjу кабинетски договори коjим приватним компаниjама ће бити додиjељени наjкрупниjи инвестициони проjекти у овоj компаниjи ЦЕДИС-а, какав jе био проjекат ревитализациjе. Информисан jе добро бивши премиjер због чега су радно ангажована лица, чиjи броj jе потпуно промашио, да jе њихово ангажовање управо потреба ЦЕДИС-а да сопственим снагама заврши II фазу ревитализациjе, па jе у том правцу дата шанса, првенствено младим људима са завршеном средњом стручном спремом електротехничке школе енергетског смjера, да се коначно опробаjу у своjоj струци и да од сопственог рада поштено зараде за своj и живот своjих породица. За разлику од времена кад jе господин Марковић био на челу Владе Црне Горе и његова блиска сарадница партиjски координарала ЦЕДИС-ом, ове људе нико ниjе питао за партиjску или било коjу другу припадност, већ за стручну спрему, и њихову спремност да одговоре стручно на постављене задатке – поручио је Чађеновић.

Он је истакао и да господина Марковића боли и чињеница што више унутар ЦЕДИС-а нема спискова са плусевима и минусима у односу на припадност партиjи коjоj господин Марковић jош увиjек припада, са озбиљном дилемом хоће ли и он сам у њоj остати или из ње изаћи, и тако се коначно политички остварити.

– Политички полуостварени господин Марковић jе и синоћним гостовањем само потврдио да jе jедан слабашни политичар коjи има шефа од коjег никада неће успjети да се отргне. Морално би било и друштвено корисниjе да jе господин Марковић синоћ саопштио своjа сазнања из времена док jе руководио државном безбjедношћу, ко jе налогодавац убиства Душка Jовановића и осталих политички мотивисаних убистава у Црноj Гори, него да се бави изношењем лажи на рачун jедне од наjвећих државних компаниjа, коjа обавља регулисану дjелатност, а не како он неуко саопштава, називаjући компаниjу монополистичком – закључио је Чађеновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:39