CDT Preporuka 8 / - CDT
04/08/2023 u 10:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Povećati transparentnost biračkog spiska

Prethodna dobra praksa formiranja posebnih timova za izbore 2016. i 2020. godine može biti putokaz za povećanje transparentnosti. Jednako tako, primjer netransparentnosti MUP na ovom polju možemo naći u praksama za predsjedničke i parlamentarne izbore 2023. godine, navodi CDT

Postojanje ograničenja za transparentno praćenje biračkog spiska i izvornih registara iz kojih se on sastoji zahtijeva formiranje inkluzivnog radnog tijela u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje je zaduženo za kontrolu spiska i pružanje informacija javnosti o svim detaljima i pitanjima o njemu, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

- Prethodna dobra praksa formiranja posebnih timova za izbore 2016. i 2020. godine može biti putokaz za povećanje transparentnosti. Jednako tako, primjer netransparentnosti MUP na ovom polju možemo naći u praksama za predsjedničke i parlamentarne izbore 2023. godine, navodi CDT.

Kako su dodali, osnivanje, funkcionisanje i nadležnosti ovakvih timova bi trebalo regulisati zakonom, jer bi se na taj način uveo kao redovan novi nivo kontrole biračkog spiska koji će omogućiti svim zainteresovanim stranama, koje imaju zakonsko pravo, da prate birački spisak i imaju uvid u sve relevantne informacije uključujući i izvorne registre.

- Ovaj tim bi trebalo da bude sastavljen od predstavnika/ca MUP-a, predstavnika/ca političkih subjekata koji učestvuju na izborima, te NVO-a akreditovanih za praćenje izbornog procesa. On bi bio uključen u poslove analize izvornih registara koji čine birački spisak, kontrole biračkog spiska AFIS-om, „narezivanja“ biračkog spiska na stanice za elektronsku identifikaciju birača/ica i druge aktivnosti vezane za povećanje tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, zaključuje CDT.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:22