/ -FOTO: ARHIVA
07/02/2023 u 07:25 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Četvrti sudija Beganović ili Resulbegović?

Mehmed Zenka kazao je za "Dan" da čeka da vidi šta će biti na današnjoj sjednici i da će nakon toga imati i jasan stav o kandidatima

Ustavni odbor Skupštine utvrdiće danas predlog za izbor sudija Ustavnog suda.

Кako je potvrđeno "Danu", prije sjednice odbora biće održan Кolegijum predsjednice Skupštine, kako bi još jednom pokušali da nađu dogovor oko četvrtog kandidata iz redova manjinskih naroda. To bi mogli da budu Alija Beganović ili Faruk Resulbegović.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) i poslanik Mehmed Zenka kazao je za "Dan" da čeka da vidi šta će biti na današnjoj sjednici i da će nakon toga imati i jasan stav o kandidatima.

Bošnjačka stranka insistiraće da četvrti sudija Ustavnog suda bude iz redova bošnjačkog naroda, jer, kako je za Radio Crne Gore kazao Adel Omeragić, to pravo im pripada kao trećem najbrojnijem narodu u Crnoj Gori.

Članovi Кolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora na sastanku održanom prošle srijede postigli su saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda.

Poslanici su na zajedničkom sastanku Кolegijuma predsjednice Skupštine i članova Ustavnog odbora postigli dogovor da za sudije Ustavnog suda budu izabrane zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša zaštitnica imovinskopravnih interesa Dragana Đuranović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je nakon tog sastanka istakla da će do sjednice Ustavnog odbora biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

Zapadni partneri su u više navrata slali eksplicitne poruke o važnosti izbora sudija Ustavnog suda, kako bi se ta institucija učinila funkcionalnom, uzimajući u obzir da je Crna Gora u velikoj institucionalnoj krizi i da su brojni procesi na čekanju upravo zbog blokade Ustavnog suda.

Podsjetimo, Ustavni odbor saslušao je 26 kandidata koji su se prijavili na javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Predložiće četiri kandidata, a konačnu odluku donosi crnogorski parlament dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu ni u prvom ni u drugom krugu glasanja. Još uvijek nije zakazana sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o ovom pitanju.

Ustavni sud od ukupno sedam ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:46