Milojko Spajić / - SCREENSHOT YT
31/07/2024 u 13:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CG puls: Više od trećine građana nema povjerenje u Spajića

Više od trećine građana nema povjerenja u premijera Milojka Spajića, potpuno mu vjeruje 15 odsto ispitanika, a djelimično 33 odsto, pokazalo je istraživanje CG puls koje su u julu sproveli Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Institut DAMAR.

Izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević istakla je da je istraživanje pokazalo da je dominantan negativan stav građana oko odnosa Spajića prema Skupštini Crne Gore.

- Blizu tri petine (58.6 odsto) smatra da je on u obavezi da dolazi u Skupštinu kad ga poslanici pozivu i prema tome usklađuje svoje obaveze, dok je nešto više od četvrtine (26.1 odsto) mišljenja da ne treba da dolazi u Skupštinu kad ima drugih obaveza - navodi Uljarević.

Kako je istakla, istraživanje je pokazalo da potpuno povjerenje u Spajića ima svega 15 odsto građana, dok mu djelimično vjeruje 33 odsto, a uopšte mu ne vjeruje 37 odsto, prenosi MINA.

Uljarević je rekla da je istraživanje pokazalo da građani vjeruju najviše crkvi i nevladinim organizacijama, kao i da su pri dnu ljestvice povjerenja Skupština i Vlada, navodeći da to ukazuje na ozbiljnu krizu legitimiteta institucija.

Spajić: Neću predložiti razrješenje Bečića, ne predstavlja prepreku evropskoj perspektivi Crne Gore

-Što ne može biti podsticajno za potrebnu demokratizaciju i evropeizaciju, a posebno imajući u vidu koja ko ovlašćenja i odgovornosti, odnosno ograničanja, ima- kazala je Uljarević.

Kako je dodala, kada je u pitanju vladavine prava, kroz CG puls se u redovnim intervalima mjeri i percepcija prema specijalnom državnom tužiocu (SDT) i kapacitetu institucija da procesuira zloupotrebe vlasti.

-Da za SDT nema nedodirljivih danas vjeruje 29.7 odsto građana, što je najveći procenat od kad je imenovan i kroz CG puls mjeren- kazala je Uljarević, podsjećajući da su te intervale imali u julu i oktobru 2022. godine, kao i u aprilu prošle i februaru ove godine.

Ona je istakla da se bilježi i pad onih koji cijene da postupke pokreće samo protiv pojedinih i to onih koji i u sopstvenim partijama imaju sve manje moći (36.8 odsto).

-Na drugoj strani, raste broj, u odnosu na prethodna tri talasa, onih koji cijene da on od političara zavisi i sada je 23 odsto takvih, što je približno prvom mjerenju iz jula 2022. godine- rekla je Uljarević.

Kako je dodala, porasla je i percepcija da se procesuiraju zloupotrebe svih iz vlasti, iako preteže stav da tu i dalje ima selektivnog postupanja, odnosno da su manje pod lupom nove vlasti.

Uljarević je ukazala i na promjene u odnosu na ranija istraživanja CGO-a i DAMAR-a kada je riječ o glavnim osloncima Crne Gore u spoljnoj politici.

Kako je istakla, došlo je do pada privrženosti Evropskoj uniji (EU) kao stubu spoljne politike, ali i jačanja prema Srbiji i Rusiji.

-Dodatno, podijeljeni su stavovi oko podrške u situaciji direktnog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije, iako preteže podrška SAD sa 43 odsto u odnosu na 35 odsto za Rusiju, dok više od petine ne može da se odredi oko ovog pitanja- navela je Uljarević.

Izvršni direktor Instituta DAMAR Vuk Čađenović, kazao je da, kada je riječ o opozicionom djelovanju, nema značajnijih promjena u odnosu na februarski CG puls.

-Na skali od jedan do pet, niko iz opozicije nije došao do trojke, uz naznaku da je neznatno bolje percipirano opoziciono djelovanje Demokratske partije socijalista (2.33) u odnosu na Građanski pokret URA (2.1), i da se, iako je istraživanje rađeno prije ulaska Bošnjačke stranke u Vladu, konstatuje lošija percepcija opozicionog djelovanja te partije (1.84 u prvoj polovini jula u odnosu na 2.2 iz februara- rekao je Čađenović.

Kako je dodao, rad Socijaldemokrata Crne Gore je ocijenjen sa 1.97, a Hrvatske građanske inicijative sa 1.69.

-Opozicija treba da djeluje energičnije i da nastupa sa više pitanja i inicijativa prema vlastima stava je 43.6 odsto ispitanika, dok je oko 25 odsto mišljenja da treba da radikalizuje svoju borbu i koristi i vaninstitucionalne mehanizme-rekao je Čađenović.

On je kazao da preko petine (23 odsto) ispitanika ne može da se odredi.

-Jedan broj naglašava i potrebu za preispitivanjem dosadašnjeg djelovanja i promjenom ukupnog pristupa kako bi stekli povjerenje birača- dodao je Čađenović.

Kako je istakao, oko kapaciteta Spajićeve Vlade da završi pregovore sa EU podijeljeni su stavovi, pa je pozitivno oko toga 41.7 odsto, a negativno 38 odsto, dok je neodređenih 20.3 odsto.

Prema riječima Čađenovića, istraživanje je pokazalo da u obećanja oko ispunjenja programa Evrope sad 2 vjeruje 45 odsto, dok 40 odsto ispitanika ne vjeruje u to.

On je istakao da su građani ocijenili da je Vlada pretežnije okrenuta partijskim interesima (52.2 odsto) u odnosu na interese građana (47.8 odsto), kao i da je zapošljavanje više na osnovu partijskih i nepotističkih veza (53.4 odsto), a ne na osnovu individualnih zasluga (46.6 odsto).

-Percepcija je da i nove vlasti favorizuju samo svoje partijske funkcionere, aktiviste i članove (46.6 odsto), umjesto da se uvažavaju znanja i vještine nezavisno od partijske pripadnosti (39 odsto)- rekao je Čađenović.

On je, komentarišući podatke iz percepcije ekonomske situacije, kazao da blizu polovine građana (48.5 odsto) ocjenjuje da im mjesečni prihodi nijesu dovoljni da pokriju životne troškove u toku jednog mjeseca, dok je suprotnog stava nešto malo više od dvije petine (42.5 odsto).

-Svoj standard istim kao prošle godine vidi 46 odsto ispitanika, a da žive bolje cijeni oko 30 odsto, dok je oko 22 odsto smatra da žive gore- rekao je Čađenović.

Kako je saopštneo iz CGO, prikupljanje podataka je obavljeno CAPI metodom, od 04. do 12. jula, na troetapnom stratifikovanom slučajnom uzorku koji je obuhvatio 1007 građana Crne Gore.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 16:40